Eerste juryleden voor George Floydproces geselecteerd

De eerste juryleden voor het strafrechtelijke proces tegen de Amerikaanse agenten die de zwarte arrestant George Floyd om het leven brachten zijn dinsdag geselecteerd.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

De gewelddadige dood van Floyd, eind mei vorig jaar, leidde tot een storm van verontwaardiging en wereldwijde protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Doodslag

Voormalig politieagent Derek Chauvin staat terecht wegens doodslag. De eerste juryleden hadden eigenlijk maandag al geselecteerd moeten worden, maar dat werd uitgesteld omdat de openbaar aanklager een aantal aanklachten die eerder waren ingetrokken opnieuw wilde instellen.

De eerste drie juryleden werden na een gedetailleerd kruisverhoor van uren door de aanklager en de advocaten van Chauvin geselecteerd. Uiteindelijk moeten twaalf juryleden gaan vaststellen of Chauvin schuldig is aan de aanklachten. De gewezen politieman hangt maximaal 40 jaar gevangenisstraf boven het hoofd. De selectie van de jury kan nog drie weken in beslag nemen. Verwacht wordt dat op 29 maart de openingspleidooien worden gehouden.

Accountant

Een van de potentiële juryleden, een Spaanstalige vrouw die gebrekkig Engels sprak, werd door Chauvins advocaten buiten de jury gehouden. Een jonge witte scheikundige, een jonge gekleurde vrouw en een witte man in de dertig die als accountant werkt, werden door beide partijen geschikt bevonden voor jurydienst.

Een nicht van Floyd, die aanwezig was in de rechtszaal, zei dat ze ‘optimistisch’ is over het proces. “Het is bitterzoet voor ons,” aldus Shareeduh Tate, die de familie vertegenwoordigde. “Maar we zijn er opgetogen over dat het gerechtelijk proces begint.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden