PlusAnalyse

Een nieuwe premier: zo hoopt Macron zijn populariteit op te vijzelen

In Frankrijk hebben premier Édouard Philippe en zijn regering vrijdag het veld geruimd. Met opvolger Jean Castex hoopt president Emmanuel Macron zijn populariteit en mandaat wat op te vijzelen.

David van Unen
De vertrekkende Franse premier Edouard Philippe (l) en de aanstaande eerste minister Jean Castex. Beeld Getty Images
De vertrekkende Franse premier Edouard Philippe (l) en de aanstaande eerste minister Jean Castex.Beeld Getty Images

Een premierwissel is in Frankrijk niet ongebruikelijk. Op Nicolas Sarkozy na heeft elke Franse president sinds Charles de Gaulle de lakens weleens opgeschud. Een moment waarop het allemaal ‘even helemaal anders’ moet. Zo ook Macron. In een interview dat regionale kranten vrijdag publiceerde, beloofde hij de Fransen ‘een nieuw pad’.

Tel daarbij op dat er eigenlijk geen moment is geweest dat er geen ­geruchten gingen over ruzie tussen Macron en Philippe en de verhuis­wagens voor de ambtswoning van die laatste spreken voor zich.

Restrictieve lockdown

Voor het coronavirus toesloeg, ging het lang niet zo slecht met Frankrijk. In de bijna drie jaar sinds het aantreden van Macron zijn bijvoorbeeld 800.000 banen gecreëerd.

Frankrijk voerde een van de meest restrictieve lockdowns van Europa in tot begin mei. Sinds de opheffing daarvan speelt het virus nog nauwelijks een rol van betekenis. De lof daarvoor is vooral Philippe ten deel gevallen. Kalm en gewogen legde de premier persconferentie na persconferentie uit hoe het verder moest.

De ontevredenheid was gericht op ­Macron, die er al voor corona veel minder goed op stond dan zijn ­premier. De hervormingen van ­bijvoorbeeld de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel waren brandstof voor het ontstaan van de gele hesjes. De protestbeweging die twee jaar geleden ontstond uit volkswoede over de verhoging van brandstofprijzen hield maandenlang behoorlijk huis in het centrum van Parijs.

Dat er halverwege zijn termijn van vijf jaar werk aan de winkel is voor Macron, kreeg hij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen weekend pijnlijk ingewreven. Zijn jonge beweging La République en Marche (LREM) leed stevige verliezen, tegenover eclatante successen van de Franse Groenen in grote steden als Lyon en Bordeaux. Amper 24 uur later kwam Macron met een federaal ­klimaatplan. Daarvan – en van het Frankrijk post-corona – hoopt ­Macron met een herschikte regering meer het gezicht te kunnen worden.

Onbeduidend cv

De nieuwe Franse premier Jean ­Castex was tot vrijdag burgemeester van Prades, een dorpje met amper zesduizend inwoners in het uiterste zuiden van de Franse Pyreneeën. Dat klinkt als een onbeduidend cv, zeker gezien geruchten die gingen over wie de nieuwe premier had moeten ­worden. Minister van Buitenlandse Zaken ­Jean-Yves Le Drian werd ­genoemd en er waren ook media die schreven dat Macron het ambt zelf wilde bekleden.

Vanuit zijn positie in de luwte heeft Castex de laatste paar jaar de tijd kunnen nemen om al heel wat klussen voor Macron op te lossen. Zo stond hij aan het hoofd van de delegatie die de Olympische Spelen van 2024 naar ­Parijs haalde. Hij gaf daarnaast ­leiding aan de werkgroep die de plannen opstelde voor het loslaten van de Franse lockdown.

Volgens Franse media heeft Macron aan Castex een volgzame strateeg als premier. Heel anders dan de partij­loze Philippe, die erg populair werd. De technocraat won zondag bij de ­lokale verkiezingen de strijd om het burgemeesterschap van Le Havre.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden