PlusAchtergrond

Een machtsgreep van Brussel? Frans Timmermans: ‘EU-landen willen dit zelf’

Het voorstel van de Eurocommissaris wordt opgevat als machtsgreep van Brussel. ‘Maar de landen willen dit zelf’, is zijn reactie.

Christoph Schmidt
Eurocommissaris Frans Timmermans.  Beeld EPA
Eurocommissaris Frans Timmermans.Beeld EPA

Eurocommissaris Frans Timmermans verzet zich tegen kritiek dat zijn EU-klimaatwet een ‘machtsgreep’ van Brussel is. “Het zijn de lánden die zich hebben gecommitteerd aan klimaatneutraliteit in 2050, dat hebben wíj niet gedaan,” zegt hij vandaag in een interview met Trouw. “We hebben heus geen pistool op hun hoofd gezet om hen hiertoe te dwingen.”

Hoofddoel van het voorstel is dat de EU als geheel in 2050 de schadelijke uitstoot van broeikasgassen tot nul heeft teruggebracht. Om dat te bereiken, wil de Europese Commissie de inspanningen van individuele lidstaten scherp in de gaten houden en zonodig (vanaf 2030) bij kunnen sturen.

Zowel lidstaten als Europees Parlement moeten nog akkoord gaan, en daar is het voorstel al kritisch ontvangen. CDA-Europarlementariër Esther de Lange sprak van een ‘machtsgreep’ nog voordat het was gepresenteerd.

“Dit is een van die verbazingwekkende dingen in de Europese politiek,” aldus Timmermans. “De Europese Raad (waarin alle nationale regeringsleiders zitten, red.) beslist iets. En dan, als de commissie voorstellen doet om die beslissing uit te voeren, is dat een machtsgreep door de commissie? Leg me dat eens uit.”

Anderen vinden dat het plan niet ver genoeg gaat om de doelen uit het Parijsakkoord te halen. “We missen een belangrijk doel: het aanscherpen van de vermindering van de uitstoot voor 2030,” aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

De 17-jarige Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg was al helemaal niet te spreken over de plannen. Een ‘overgave’ noemde ze het voorstel dat volgens haar broodnodige maatregelen op de lange baan schuift. “Jullie geven het Parijsakkoord op. Hoe langer jullie blijven wegrennen van de waarheid, hoe groter jullie verraad tegenover jullie eigen kinderen.”

Timmermans: “Onze benadering is anders. Wij zijn bijvoorbeeld wat optimistischer dan zij is over opkomende technologieën die ons kunnen helpen bij het versnellen van het proces.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden