Nieuws

E-sigaret in het Engelse basispakket om roken tegen te gaan

In Engeland zit sinds vrijdag de e-sigaret in het basispakket van de zorgverzekering (National Health Service). De elektronische sigaret moet de strijd aangaan met de ‘normale’ sigaret, om verstokte rokers van hun verslaving af te helpen.

Marlies Rothoff
De e-sigaret zit in het basispakket van de zorgverzekering in Engeland. Beeld ANP
De e-sigaret zit in het basispakket van de zorgverzekering in Engeland.Beeld ANP

Zo’n 3,6 miljoen Britten gebruiken al een e-sigaret en een groot deel van hen is ex-roker. De elektronische variant heeft ze van de traditionele sigaret afgeholpen. In 2017 begon de Britse regering al met het promoten van de e-sigaret, omdat er veel mensen stierven aan de gevolgen van jarenlang roken. In 2019 waren dit nog zo’n 64.000 personen.

Na een onderzoek dat jaren heeft geduurd, is het volgens staatssecretaris van Volksgezondheid Sajid Javid nu dus tijd om de e-sigaret in het basispakket te doen, om meer mensen te helpen bij het stoppen met roken.

Gevaarlijk

In Nederland wordt de e-sigaret juist als gevaarlijk gezien. De regering en de RIVM zijn voor een verbod. Emil ‘t Hart, voorzitter van de brancheorganisatie Esigbond, is blij met het nieuws uit Groot-Brittannië. “Ten eerste, roken is natuurlijk nooit goed. Maar een land brengt deze stap niet zomaar naar buiten. De National Health Service in Engeland heeft er meer onderzoek naar gedaan dan Nederland. Er is gekeken naar hoe een e-sigaret in elkaar zit.”

Volgens 't Hart hebben ze de traditionele en de elektronische sigaret met elkaar vergeleken op giftige stoffen. “Bij de verbranding van tabak komen er misschien zesduizend gevaarlijke stoffen in je lichaam, waarvan er vierhonderd kanker kunnen veroorzaken. Als je een e-sigaret rookt, ben je aan het dampen. Je stopt er een smaak in, en rookt die smaak door middel van waterdamp. Daar zitten minder gevaarlijke stoffen in dan in een sigaret. Het is nog steeds niet helemaal veilig, want in een e-sigaret zitten ook heel wat chemicaliën die niet goed voor je zijn. Maar het is niet zo erg als een sigaret.”

Smaak

't Hart hoopt dat de Nederlandse overheid iets opsteekt van de Britse en overweegt om juist niet de e-sigaret met zijn smaakjes te verbieden. Hij legt uit hoe dat werkt: “De overheid is vooral bang dat jongeren door die zoete smaken, zoals appel, aardbei en menthol, gaan roken. En wil daarom dat die smaken verdwijnen. Terwijl juist díe smaken ervoor zorgen dat mensen van de tabak af worden geholpen.” Waarom dit zo belangrijk is voor een roker die wil stoppen? “Degene die rookt wil eigenlijk van die tabakssmaak af. Je hebt nu dus die andere smaak, maar alleen wel nog de gewoonte van het ‘opsteken’ van een sigaret. En dat laatste is misschien wel het moeilijkst af te leren.”

Dit wordt ondersteund door een uitspraak van professor Peter Hajek van de Queen Mary University in London. Hajek is overigens nog sceptisch over het nieuwe beleid, omdat het nog niet duidelijk is in welke mate de e-sigaret wordt vergoed.

Fabrikanten

Ook Esther Croes, arts en epidemioloog bij het Trimbos-instituut snapt waarom Engeland deze stap zet. “De e-sigaret staat al jaren geregistreerd als medisch hulpmiddel bij de Europese Unie, Engeland maakt daar nu gebruik van.” Toch heeft ze ook iets te zeggen over wat ‘t Hart zegt. “Als Nederland dit inderdaad ook wil doorvoeren hoeft er in principe maar één fabrikant naar voren te stappen die zich aan alle medische richtlijnen, kwaliteitscriteria en veiligheidseisen wil houden om de e-sigaret ook in Nederland in het basispakket op te laten nemen. Er zijn echter zoveel fabrikanten die zich op jongeren richten met alle zoete smaakjes, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.” Wel zegt ze de e-sigaret zeker als effectieve methode te zien om van de gewone sigaret af te komen, naast de methoden die er nu ook al zijn.

Hoe zit dat met een e-sigaret?

Wat je rookt met een e-sigaret is een mix van nicotine, glycerine, propyleen en de toevoeging van een smaakje.

Er zit dus nog steeds nicotine in. Het Engelse onderzoek laat echter ook zien dat veel producten die de roker helpen met stoppen nicotine bevatten. Denk aan pleisters en kauwgum. Daarbij melden de onderzoekers ook dat nicotine geen schadelijke stoffen bevat, maar de tabak in de sigaret wel. Daardoor loop je met vapen of dampen 95 procent minder risico op ziektes dan bij het roken van gewone sigaretten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden