Duizenden Wit-Russen vrijgelaten, velen zeggen zwaar te zijn mishandeld

Alle naar schatting 7000 Wit-Russen die na de verkiezingen van afgelopen zondag zijn gearresteerd, worden vrijdag vrijgelaten. De machthebbers in Wit-Rusland hebben tegelijkertijd hun excuses aangeboden voor de aanhoudingen.

Een man laat zijn verwondingen zien.  Beeld AP
Een man laat zijn verwondingen zien.Beeld AP

Onder druk van internationale kritiek hoopt het land met deze koerswijziging de rust te laten wederkeren. Ondertussen zeggen veel van de vrijgelaten demonstranten dat ze tijdens en na hun arrestatie zwaar zijn mishandeld.

De gevangenen worden mondjesmaat vrijgelaten. Sommigen hebben forse blauwe plekken. Zij zeggen in cellen dicht op elkaar te zijn gepropt en te zijn afgeranseld. Familieleden staan buiten de gevangenissen huilend te wachten op de vrijlating van de gedetineerden. Sommigen hebben water, voedsel of dekens mee die ze aan hen geven.

De regering van de afgelopen zondag opnieuw herkozen president Alexandr Loekasjenko hoopt met de vrijlatingen de rust in het land te laten wederkeren.

Blauwe plekken op de benen van een demonstrant.  Beeld EPA
Blauwe plekken op de benen van een demonstrant.Beeld EPA

Menselijk ketting

Ondanks de arrestatie van duizenden mensen lukte het de autoriteiten niet om een einde te maken aan de protesten. Ook vrijdagochtend waren er weer betogingen. In de hoofdstad Minsk vormden honderden demonstranten, net als donderdag, een menselijke ketting om hun solidariteit te tonen.

Donderdagavond waren, voor de vijfde dag op rij, duizenden mensen aan het demonstreren op verschillende plaatsen in het Oost-Europese land, dat wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd. Zo demonstreerden werkers van een autofabriek van de staat in Minsk tegen de uitslag van de verkiezingen. Zij eisen herverkiezingen.

Een man toont zijn littekens. Hij zegt door de politie te zijn mishandeld. Beeld AP
Een man toont zijn littekens. Hij zegt door de politie te zijn mishandeld.Beeld AP

Kritiek

Het hardhandige optreden van veiligheidstroepen tegen demonstranten heeft bovendien geleid tot internationale kritiek. EU-ministers vergaderen vrijdag over de situatie in Wit-Rusland. De roep om nieuwe sancties tegen het land zwelt aan, maar daarvoor is instemming van alle 27 lidstaten vereist. Officiële besluiten worden niet verwacht.

Nederland zal vrijdag tijdens het overleg pleiten voor het opvoeren van de druk op Wit-Rusland. Het kabinet wil dat er ‘met spoed’ een onderzoek komt naar ‘gerichte maatregelen tegen personen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingsfraude en het geweld van de afgelopen dagen’, schreef minister Stef Blok aan de Tweede Kamer. Hij wil ook dat de Europese steun aan Wit-Rusland kritisch wordt bekeken. Van belang is dat de Wit-Russische bevolking en maatschappelijke organisaties daar niet door worden geraakt.

De voorzitter van de Europese Commissie pleit voor meer strafmaatregelen tegen Wit-Rusland. ‘We hebben extra sancties nodig tegen degenen die democratische waarden of mensenrechten schenden,’ twitterde Ursula von der Leyen vrijdag voorafgaand aan het video-overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

De EU-landen hebben al aangegeven de relatie met Wit-Rusland te herzien na het ‘onaanvaardbare’ geweld tegen demonstranten, dat volgde op de ‘oneerlijke en onvrije’ herverkiezing van president Loekasjenko. Hem is te kennen gegeven een dialoog aan te gaan met de samenleving om verder geweld te vermijden. Tot nu toe blonk Europa niet uit in daadkracht tegen Loekasjenko.

Tijdens de betogingen van de afgelopen dagen zijn zeker twee mensen om het leven gekomen.

Gevlucht

De oppositie in het land zegt ook dat er gefraudeerd is bij de presidentsverkiezingen en dat Svetlana Tichanovskaja de eigenlijke winnaar is. De oppositieleider is eerder deze week naar Litouwen gevlucht, omdat ze zich bedreigd voelde. Haar man zit al in de gevangenis.

Opgepakte betogers in Wit-Rusland verlaten de gevangenis.  Beeld EPA
Opgepakte betogers in Wit-Rusland verlaten de gevangenis.Beeld EPA
Hoofd van de delegatie van de Europese Unie in Wit-Rusland legt bloemen op de plek waar een betoger omkwam. 
 Beeld AFP
Hoofd van de delegatie van de Europese Unie in Wit-Rusland legt bloemen op de plek waar een betoger omkwam.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden