Duizenden Australiërs gevlucht naar kust door bosbranden

De Australische marine wordt ingezet voor de evacuatie van duizenden mensen in de door bosbranden geteisterde staat Victoria. Schepen en Chinook helikopters worden zo snel mogelijk klaargemaakt voor inzet, zo heeft de Australische minister van Defensie Linda Reynolds bekend gemaakt.

Het Parool
Bosbranden in de stad Nowra in New South Wales.  Beeld AFP
Bosbranden in de stad Nowra in New South Wales.Beeld AFP

Volgens de jongste gegevens woeden er op dit moment 172 grote branden in de staten New South Wales, Victoria, South Australia, Queensland, Western Australia en Tasmanië. Het officiële dodencijfer staat inmiddels op 13, terwijl er in Victoria vier mensen worden vermist. Ruim duizend huizen zijn verwoest en alleen al in de staat New South Wales is een gebied ter grootte van België in vlammen opgegaan.

Wegens de oprukkende bosbranden in de Australische staat Victoria zitten zeker vijfduizend mensen vast op een strand in Mallacoota, in het oosten van de staat. De mensen waren opgeroepen naar zee te komen op het moment dat de brandweer sirenes liet afgaan in de stad. Dat gebeurde om tien over half negen ‘s morgens lokale tijd.

De brandweer laat weten alleen degenen die op het strand zijn te kunnen beschermen. Wie nog in het stadje zelf is, is op zichzelf aangewezen. Mallacoota ligt in de door de bosbranden bedreigde regio East Gippsland, ten oosten van Melbourne, en is een populaire vakantiebestemming. Onder de mensen op het strand zijn zowel inwoners van het stadje als toeristen.

In tegenstelling tot andere steden in de regio, was voor Mallacoota de afgelopen dagen geen evacuatiebevel afgekondigd. Volgens Andrew Crisp, hoofd van de brandweer in Victoria, komt dat doordat er branden ten westen en noordwesten van de stad woedden, waardoor de inwoners en toeristen het stadje niet op een veilige manier konden verlaten. De wind staat ook nog eens richting de stad.

De mensen staan klaar om in het water te kunnen springen als de rook en het vuur te dichtbij komen. Legerhelikopters en bootjes van de kustwacht staan klaar om mensen te bevoorraden en indien nodig te evacueren uit het gebied.

Op beelden is te zien dat de lucht boven Mallacoota inktzwart en dieprood is. “Het lijkt wel nacht,” zeggen mensen die op het strand vastzitten tegen lokale media. “Het is surrealistisch. Het is bijna pikzwart, terwijl het een prachtige zonnige ochtend zou moeten zijn,” schrijft een man op Twitter. Australische media schrijven dat de mensen ook de opdracht gekregen hebben om zich in het water te begeven.

Ook onder de dieren in Australië is paniek uitgebroken. Indrukwekkend zijn de beelden van tientallen kangeroes die op de vlucht zijn voor de branden. Ecologen van de Universiteit van Sydney schatten dat door de branden, sinds september, bijna 500 miljoen zoogdieren, vogels en reptielen zijn verbrand.

In totaal woeden er momenteel acht grote branden in de staat Victoria, die de hele East Gippsland regio bedreigen. Vier mensen worden er vermist. “We vrezen voor de levens van vier mensen uit East Gippsland,” zei premier Daniel Andrews van Victoria tegen ABC. “Ze bevinden zich in een gevaarlijk gebied en we weten niet waar ze zijn.”

Ook in de buurstaat New South Wales wordt een persoon vermist. Voor zijn of haar leven wordt gevreesd. Twee mensen kwamen er al om het leven door de hevige bosbranden die er woeden. Zo’n 5.700 huizen zitten zonder elektriciteit. Ruim 200.000 hectare land in de regio is al afgebrand. In beide staten zijn voor meerdere gebieden noodwaarschuwingen uitgegeven.

In totaal zijn sinds de uitbraak van de bosbranden begin november al tien mensen om het leven gekomen. De bestrijding van het vuur verloopt zeer moeizaam door de ongunstige weersomstandigheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden