Duizenden aanhangers Trump in Washington de straat op

Duizenden aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump zijn zaterdag samengekomen in Washington. Zij protesteerden tegen de verkiezingswinst van Joe Biden. Op een aantal plekken kwam het tot botsingen met tegendemonstranten, maar grote incidenten bleven uit.

null Beeld Hollandse Hoogte/AFP
Beeld Hollandse Hoogte/AFP

De demonstranten kwamen bij elkaar op Freedom Plaza, een plein niet ver van het Witte Huis. Er werden leuzen gescandeerd als ‘stop het stelen’ en ‘wij zijn de kampioenen’. Donald Tarca Jr., die vanuit West Palm Beach, Florida naar Washington reisde, zwaaide met een enorme VS-vlag met daarop een gigantisch portret van Trump. “Ik denk dat er op meerdere fronten gemanipuleerd is”, zei hij over de verkiezingen. “Ook waren de media zo bevooroordeeld dat ze miljoenen Amerikanen hebben overtuigd om op Biden te stemmen. Ze haten Trump.”

Onder de demonstranten bevonden zich aanhangers uit verschillende groepen, zowel uit conservatieve kringen als uit extreem rechtse, zoals de Proud Boys. Die laatste groep haalde de krantenkoppen nadat de organisatie werd genoemd in een debat tussen president Trump en de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Later kwamen ze opnieuw in het nieuws, ditmaal omdat de hashtag #ProudBoys door de lhbtq-gemeenschap werd gekaapt op sociale media.

Sommige linkse groepen hielden kleine tegendemonstraties, waaronder leden van antifa, een losse beweging van antifascistische activisten. Eén persoon werd neergestoken en met spoed naar een ziekenhuis gebracht, zei een woordvoerster van de medische hulpdiensten. De Washington Post meldde dat de steekpartij plaatsvond te midden van een gevecht tussen Trump-supporters, sommigen met wapenstokken, en tegendemonstranten dat rond 20.00 uur (lokale tijd) uitbrak.

Eén persoon werd neergestoken en met spoed naar een ziekenhuis gebracht, zei een woordvoerster van de medische hulpdiensten. De Washington Post meldde dat de steekpartij plaatsvond te midden van een gevecht tussen Trump-supporters, sommigen met wapenstokken, en tegendemonstranten dat rond 20.00 uur (lokale tijd) uitbrak. Volgens de politie zijn er twintig arrestaties verricht waaronder vier voor vuurwapenovertredingen, twee voor mishandeling en twee voor het aanvallen van een agent.

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP

President gaat golfen

Ook Trump zelf was zaterdag aanwezig bij de demonstratie: een konvooi met de presidentiële limousine reed langs de betogers. Die dromden samen langs de weg om hun held te begroeten en toe te juichen. Trump zwaaide naar zijn aanhangers, maar sprak hen niet toe: naar verluidt was de president op weg naar de golfbaan.

Trump legt zich niet neer bij de uitslag van de verkiezingen, al laat die vooralsnog een duidelijke overwinning zien voor Joe Biden. Met zijn opmerking vrijdag dat ‘de tijd zal leren wie er in januari aantreedt’ liet Trump volgens diverse media voor het eerst enige twijfel zien. Tegelijkertijd wordt er druk gespeculeerd over een mogelijke staatsgreep van de zittend president.

Trump: Giuliani moet rechtszaken voeren over verkiezingsuitslagen

Na tegenslagen in zijn rechtszaken tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen wendt Republikein Donald Trump zich tot zijn oude advocaat en vertrouweling Rudy Giuliani. De voormalige burgemeester van New York zou de juridische strijd moeten leiden, tweette Trump. Trumps campagneadviseur David Bossie, die hier eerder mee was belast, kan vanwege een coronabesmetting nu niets ondernemen.

Giuliani is een trouwe metgezel van Trump, maar heeft hem al meerdere keren in de problemen gebracht. Hij was een centrale figuur in de Oekraïne-affaire die leidde tot een afzettingsprocedure tegen Trump. Giuliani had actief geprobeerd Oekraïne te overtuigen om zijn tegenstrever, de Democraat Joe Biden, te onderzoeken.

Advocaat Giuliani heeft recentelijk meerdere malen de beweringen van Trump herhaald dat zijn overwinning bij de presidentsverkiezingen hem is ontnomen door verkiezingsfraude ten gunste van Biden. Ook al bestaat daarvoor geen enkel bewijs. Diverse rechtszaken die door Trump-advocaten in verschillende staten zijn aangespannen, zijn door de rechtbank afgewezen vanwege gebrek aan bewijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden