Nieuws

Duitsland verhoogt druk op Rusland in zaak-Navalny

De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken voert de druk op Rusland verder op om de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny op te helderen. “Ik hoop niet dat de Russen ons dwingen ons standpunt over (het gaspijpleidingsproject, red.) Nord Stream 2 te veranderen”, aldus Maas in een interview in Bild am Sonntag.

Het Parool
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens een protestdemonstratie in Moskou in juli. Beeld AP
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens een protestdemonstratie in Moskou in juli.Beeld AP

Bondskanselier Angela Merkel zei eerder dat de zaak-Navalny niet moet worden gekoppeld aan het bijna afgeronde gaspijpleidingproject Nord Stream, dat het transport van Russisch gas naar Europa moet verdubbelen.

Maas benadrukte wel dat het stilleggen van de aanleg van de pijpleiding ook schade zou berokkenen aan Duitse en Europese bedrijven: “Wie dit eist, moet zich bewust zijn van de gevolgen. Meer dan honderd bedrijven uit twaalf Europese landen zijn bij Nord Stream 2 betrokken, waarvan ongeveer de helft uit Duitsland.”

Het debat beperken tot Nord Stream 2 alleen zou volgens de minister geen recht doen aan de zaak. Maas: “Als er de komende dagen geen bijdragen zijn aan Russische zijde ter opheldering, zullen we een antwoord moeten bespreken met onze partners”, maakte Maas duidelijk. “Als we nadenken over sancties, moeten die zo gericht mogelijk zijn.”

Rusland ontkent dat het betrokken is bij de vergiftiging van de 44-jarige oppositieleider. Maar volgens Maas zijn er “veel aanwijzingen” van het tegendeel. Duitse artsten stelden In Berlijn vast dat Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat bevond zich in het verleden in Russische handen en slechts een beperkte kring heeft er toegang toe. “En de overheid heeft het gif al eens gebruikt voor de aanslag op voormalig geheim agent Sergej Skripal. Als Rusland niet helpt om de misdaad tegen Navalny op te helderen, is dat nog een aanwijzing van betrokkenheid van de staat.”

Gerhard Schröder

Politici van de CDU en Die Grünen roepen voormalig bondskanselier Gerhard Schröder op om zijn post als bestuurder bij Nord Stream 2 op te geven. CDU-parlementslid Johann Wadephul zei zondag tegen het Berlijnse dagblad Tagesspiegel: Schröder moet “onmiddellijk zijn functies en posten in Rusland opgeven”.

De Russische regering is als enige verantwoordelijk voor de aanval op Navalny met zenuwgas, vindt Wadephul. Zelfs als Moskou zijn verantwoordelijkheid ontkent, zou een voormalige bondskanselier dit “noch politiek noch moreel” moeten negeren, zei de CDU-politicus. “Als de heer Schröder nog steeds politiek fatsoen en normen en waarden heeft, dan mag hij niet werken voor bedrijven en instellingen die afhankelijk zijn van een dergelijke regering”, voegde Wadephul eraan toe.

Fractieleider Katrin Göring-Eckardt van Die Grünen riep Schröder ook op om zijn werk voor Gazprom op te geven. “Voormalig SPD-bondskanselier Schröder moet nu beslissen of hij aan de kant van democratie en mensenrechten staat”, aldus Göring-Eckardt in een aantal zondagskranten. Ze had al eerder opgeroepen de bouwwerkzaamheden aan het pijpleidingproject stop te zetten.

De Russische oppositieleider ligt in coma in het Berlijnse Charité-ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel werd op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. Enige dagen daarna werd hij vanuit een ziekenhuis in Omsk naar de Duitse hoofdstad overgebracht.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Beeld Michael Fischer/DPA
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.Beeld Michael Fischer/DPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden