Duitsland schrapt ‘giftig’ elitekorps

Duitsland gaat een elite-eenheid van het leger opheffen. Bij de Kommando Spezialkräfte (KSK) kwamen stelselmatig incidenten in extreemrechtse sfeer voor.

David van Unen
Leden van de Duitse elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK) tijdens een militaire oefening. Beeld AFP
Leden van de Duitse elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK) tijdens een militaire oefening.Beeld AFP

In mei werd tijdens een huiszoeking bij een lid van het korps in de deelstaat Saksen een grote hoeveelheid wapens, explosieven en nazigerelateerde objecten in beslag genomen. Volgens het Duitse ministerie van Defensie was dit het laatste in een reeks van uiterst rechtse incidenten binnen de eenheid.

Drie jaar geleden had een aantal commando’s tijdens een feestje de Hitlergroet gebracht, en ook bleek neonazistische rockmuziek er populair. Alle oefeningen en andere activiteiten van het zeventig man sterke bataljon dat te boek staat als een van de meest ervaren elitegroepen ter wereld, zijn nu met onmiddellijke ingang beëindigd. Staatssecretaris Peter Tauber (Defensie): “Uit een analyse is gebleken dat de KSK – in elk geval gedeeltelijk – de laatste paar jaar onder een ongezonde invloed van een aantal individuen is komen te staan en zo geïsoleerd is geraakt.”

De expertise van het korps lag vooral in het buitenland. Er zijn in het verleden gerichte commando-aanvallen en strategische verkenningstochten uitgevoerd, maar wanneer Duitse burgers gered dienden te worden van bijvoorbeeld een ontvoering, werd ook een beroep gedaan op de KSK. Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) heeft aangekondigd het werk van KSK zo veel mogelijk bij de drie overige Duitse elite-eenheden onder te brengen.

Groeiende populariteit

De opheffing van de KSK volgt op een brief van een KSK-kapitein eerder deze maand waarin hij waarschuwde voor een giftige cultuur in de eenheid, die zou worden gecultiveerd door een aantal vooraanstaande militairen.

Rechts-extremisme en neonazisme winnen aan populariteit in Duitsland. In februari werden in het plaatsje Hanau tien islamitische Duitsers vermoord en begin juni werd een man aangehouden die een ‘Christchurchachtige’ aanslag wilde plegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden