Nieuws

Duitsland pakt 25 rechts-extremisten op die mogelijk staatsgreep wilden plegen

De Duitse politie heeft 25 leden en aanhangers van een extreemrechtse beweging opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een staatsgreep. Zij waren volgens aanklagers van plan om gewapend de Rijksdag, het Duitse parlement, te bestormen.

Het Parool
De Reichstag, het gebouw van het Duitse parlement in Berlijn. Beeld Getty Images
De Reichstag, het gebouw van het Duitse parlement in Berlijn.Beeld Getty Images

De 25 mensen worden ervan verdacht lid te zijn van de terroristische organisatie Rijksburgerbeweging, met als doel de bestaande rechtsorde in Duitsland omver te werpen en te vervangen voor hun eigen staatsvorm, aldus de openbaar aanklager. Het zou gaan om mensen die geloven in complottheorieën van onder meer QAnon.

Onder de arrestanten is een Russisch staatsburger, die samen met twee anderen wordt verdacht van steun aan de organisatie. Een andere vermoedelijke leider is de 71-jarige Heinrich XIII Prinz Reuss, die de groep in november vorig jaar zou hebben opgezet met Rüdiger v. P. en van plan zou zijn geweest om de leider van een nieuwe regering te worden. Er zou al een volledig schaduw-kabinet klaarstaan.

22 arrestanten, allen met Duits paspoort, zouden lid zijn van de terroristische groep. Duitse media weten dat het onder meer gaat om oud-parlementariër Birgit Malsack-Winkemann van de rechtse partij AfD en een Berlijnse rechter. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, in Oostenrijk en Italië.

130 locaties

Bij de arrestaties woensdagmorgen waren ongeveer 3000 agenten betrokken. Zij deden invallen op 130 locaties in elf van de zestien deelstaten. Volgens dagblad Der Spiegel zou onder meer de kazerne van de Duitse speciale eenheid KSK zijn doorzocht. In het verleden is deze eenheid vaker in het nieuws geweest vanwege betrokkenheid bij rechts-extremisme.

‘De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats,’ laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. In elf deelstaten vinden invallen plaats, op meer dan honderd locaties. Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten.

De Rijksburgerbeweging erkent de Bondsrepubliek Duitsland niet en vindt dat de Duitse wetten niet op haar van toepassing is. Veel van de leden weigeren bijvoorbeeld belasting te betalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden