Plus

Duitsland hoopt digitale achterstand in te halen met 5G

Duitsland hoopt zijn digitale achterstand in te halen nu de frequenties voor het nieuwe 5G-netwerk zijn geveild. Eerste winnaar is de staat, die 6,55 miljard euro incasseert.

Hans Nauta
Vier Duitse telecomaanbieders legden samen meer dan 6 miljard euro neer voor de 5G frequenties. Beeld AFP
Vier Duitse telecomaanbieders legden samen meer dan 6 miljard euro neer voor de 5G frequenties.Beeld AFP

De mobiele 5G-frequenties hebben veel meer opgebracht dan de voorspelde 3 tot 5 miljard euro. De etherfrequenties maken nog sneller mobiel internet mogelijk, wat volgens experts van belang is voor zelfrijdende auto’s of chirurgie op afstand.

De telecomaanbieders klagen dat de opbrengst van de veiling ten koste gaat van hun investeringen in de techniek. “De veiling geeft een bittere nasmaak,” aldus topman Dirk Wöss­ner van marktleider Deutsche Telekom tegen Reuters. Hij verwacht een trage aanleg van het netwerk. Topman Hannes Ametsreiter van Vodafone noemt de uitkomst catastrofaal.

Brieven

Duitsland heeft nog veel trage internetverbindingen en instanties versturen liever brieven dan e-mail. Een minister voor digitale zaken moest daar verandering in brengen. De 5G-veiling heeft nu delen van de ether verdeeld, als begin van de inhaalslag.

De 5G-frequentieband van 3,5 gigahertz is gewild voor industriële en stedelijke toepassingen. Voorbeelden zijn containeroverslag in de haven, bagageafhandeling op het vliegveld, robotisering in een fabriek of parkeerbeheer.

Vanwege de hoge verwachtingen tellen ondernemingen miljarden neer om erbij te zijn. Deutsche Telekom bood 2,17 miljard euro voor een bandbreedte van 130 megahertz. Vodafone betaalt voor dezelfde portie 1,88 miljard euro. Telefonica Deutsch­land legt 1,42 miljard euro neer voor een iets kleiner deel van de ether. Nieuwkomer Drillisch, van miljardair Ralph Dommermuth, betaalt 1,07 miljard. Enkele jaren terug ging het net zo hard bij de 4G-­frequenties. In Duitsland brachten die 5,1 miljard euro op, in 2015.

Nederland

Met 4G was Nederland sneller dan Duitsland: in 2013 leverde de veiling 3,8 miljard euro op. Vooraf was de Nederlandse opbrengst op 500 miljoen euro geschat.

De 5G-frequenties worden in Nederland in twee stappen geveild: eind dit jaar en eind 2021. Marktpartijen mogen maximaal 40 procent van de beschikbare frequenties verwerven, schreef staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken deze week. Lopende vergunningen als die voor 4G tellen mee. Hierdoor zijn er straks minimaal drie aanbieders van snelle mobiele communicatie.

De overheid belooft dit jaar een oplossing voor het gebied ten noorden van de lijn Amsterdam-Zwolle. Daar is de frequentieband van 3,5 gigahertz al in gebruik door inlichtingendiensten, wat 5G nog blokkeert.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden