Nieuws

Duitsland bestempelt Nederland als hoogrisicoland: toeristen moeten in quarantaine

Duitsland heeft Nederland op de lijst van hoogrisicolanden geplaatst. Dit betekent dat Nederlanders, zonder vaccin- of herstelbewijs, vanaf dinsdag eerst in quarantaine moeten voor ze in Duitsland vakantie mogen vieren. Op doorreis zijn, mits binnen 24 uur, is nog wel mogelijk.

Jasper Knegt
Toeristen voor de East Side Gallery in Berlijn. Beeld Getty Images
Toeristen voor de East Side Gallery in Berlijn.Beeld Getty Images

Een negatieve coronatest is door deze classificatie niet meer voldoende voor een vakantie bij onze oosterburen. Reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs - waarmee je kunt aantonen hersteld te zijn van een coronabesmetting - moeten eerst in quarantaine. Dat geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Een volledige vaccinatie betekent dat de laatste prik minimaal twee weken geleden is. Voor vakantiegangers op doorreis, die niet langer dan 24 uur in Duitsland zijn, gelden de nieuwe regels niet.

De quarantaineplicht gaat aankomende dinsdag in. Van reizigers wordt in dit geval verlangd dat ze direct naar hun bestemming gaan en daar tien dagen in quarantaine blijven. Kan de reiziger na vijf dagen een negatieve coronatest laten zien, dan wordt de quarantaine opgeheven.

Het RKI (de Duitse evenknie van het Nederlandse RIVM) bestempelde Nederland vorige week al als ‘basisrisicogebied’. Hierdoor gelden aanvullende eisen voor bezoekers aan Duitsland: zo zijn zij verplicht zich vooraf aan te melden. Verder moeten ze een negatieve testuitslag laten zien, of een bewijs van vaccinatie of herstel.

Oproep

Woont u in regio Amsterdam, bent u de dupe van de mogelijke nieuwe reisbeperkingen van Duitsland en wilt u hierover vertellen? Mail naar redactie@parool.nl.

De Duitse regering kijkt bij de classificatie van risico’s naar de gemelde positieve coronabesmettingen in een land en neemt ook andere zaken in overweging. Zijn er op weekbasis bijvoorbeeld tweehonderd positieve coronagevallen per honderdduizend inwoners, dan kan een land van basis- naar hoogrisicogebied gaan.

Ook Spanje is vrijdag op de lijst met hoogrisicolanden geplaatst. Voor onder andere Portugal, Cyprus en Indonesië, die de Duitse regering eerder al als hoogrisicogebied aanmerkte, gelden deze regels al, in ieder geval tot woensdag 28 juli.

Donkerrood

Donderdag kleurden grote delen van Nederland donkerrood op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Groningen was twee weken geleden al donkerrood en deze donderdag kwamen daar Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel bij. Deze gebieden hebben volgens de gezondheidsdienst een zeer hoog coronarisico. De rest van Nederland - Friesland, Limburg, Flevoland, Drenthe en Zeeland - blijven rood.

Tekst gaat verder onder de kaart.

De bijgewerkte coronakaart van het ECDC. Beeld
De bijgewerkte coronakaart van het ECDC.

Het ECDC baseert de kleurcodes op het gemiddelde aantal besmettingen en het percentage coronatesten dat een positieve uitslag laat zien. In Nederland liepen beide afgelopen week hoog op. Momenteel is een stabilisatie te zien van het aantal coronagevallen. Donderdag waren er 6301 besmettingen te melden, het laagste aantal in twee weken.

Toch pakketreizen naar ‘oranje landen’

Sunweb gaat vanaf 4 augustus toch weer pakket­reizen aanbieden naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) Europese bestemmingen. Concurrent TUI zal dat voorbeeld waarschijnlijk volgen. Vorige week schrapten de reisorganisaties nog tienduizenden pakketreizen naar bestemmingen als Mallorca en Gran Canaria. De beslissing heeft te maken met een koerswijziging van de ANVR, de brancheorganisatie van de reissector. Volgens ANVR-voorzitter Frank Oost­dam passen de ‘kleurencodes’ niet meer bij de huidige status van de pandemie. “Wij vinden dat je niet langer naar het aantal besmettingen per gebied moet kijken, maar naar de ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad. Dat zegt veel meer over de veiligheids­situatie ter plekke.”Wat ook meespeelt is dat aanbieders van pakketreizen die de richtlijnen van de Nederlandse overheid keurig opvolgen, knarsetandend moeten aanzien dat veel reizigers een los vliegticket en een accommodatie boeken om alsnog naar oranje gebied te gaan. “Dat is heel frustrerend,” zegt Oostdam. “Daarnaast vinden wij het niet langer uit te leggen dat je wel op de kermis in Tilburg - in donkerrood gebied - kunt rondlopen, maar zoiets niet kunt doen in een oranjegekleurde regio in Spanje.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden