Update

Duitse verkiezingen: SPD wint na nek-aan-nekrace met CDU/CSU, beide kandidaten claimen kanselierschap

Zoals verwacht zijn de Bondsdagverkiezingen in Duitsland uitgedraaid op een nek-aan-nekrace tussen de sociaaldemocratische SPD en de conservatieve CDU van Angela Merkel en zusterpartij CSU. Deze Union behaalde het slechtste resultaat ooit.

Caspar Naber
null Beeld Sven Hoppe/dpa
Beeld Sven Hoppe/dpa

De centrumlinkse SPD behaalde een fractie meer van de stemmen dan de zogenoemde Union (25,7 procent tegenover 24,1 procent). Beide kanselierskandidaten van de partijen claimen echter de stoel van Angela Merkel. Zij was na een ambtsperiode van zestien jaar niet meer verkiesbaar.

SPD-kanselierskandidaat Olaf Scholz zei ‘natuurlijk blij te zijn’ met het goede resultaat van zijn partij. Hij sprak van ‘een groot succes’ waarmee de kiezers duidelijk hebben gemaakt ‘dat ze een wissel in de regering willen en dat de volgende bondskanselier Olaf Scholz zou moeten heten’, waarop luid applaus klonk in het partijhoofdkwartier in Berlijn. “Nu is het onze taak ervoor te zorgen dat alles wat we in ons verkiezingsprogramma voorgesteld hebben ook gerealiseerd wordt,” sprak hij in het Willy-Brandt-Haus.

CDU-leider Armin Laschet, tevens kanselierskandidaat, zei in een eerste reactie dat zijn partij en de zusterpartij CSU ‘niet tevreden kunnen zijn’ met het voorlopige resultaat. Desondanks heeft Laschet vertrouwen in de overwinning. Elke stem voor de Unie van christendemocraten is volgens hem een stem tegen een linkse regering. “Daarom zullen we er alles aan doen een ​​federale regering te vormen onder leiding van de Union,” sprak hij in het Konrad-Adenauer-Haus in Berlijn.

De voorlopige resultaten wijzen volgens hem op een coalitie van drie partijen waarbij de kernvraag is welke richting het land uit wil. “Duitsland heeft een toekomstcoalitie nodig die het land moderniseert,” klonk het strijdvaardig in het partijhoofdkwartier met verwijzing naar het verkiezingsprogramma van CDU/CSU.

CSU-leider Markus Söder waarschuwde de SPD om niet te vroeg te juichen. “Het is nog niet duidelijk wie aan de leiding gaat. De poststemmen moeten nog worden geteld en kunnen een totaal andere uitslag geven. Vooral omdat het verschil slechts enkele tienden van procenten is.” Hij ziet in de eerste resultaten een ‘duidelijke afwijzing’ van een linkse alliantie.

Groenen

Kanselierskandidaat Annalena Baerbock van Bündnis 90/ Die Grünen is blij met wat het beste resultaat ooit voor de Groenen is geworden (14,8 procent), maar geeft toe dat haar partij de verkiezingsdoelstelling heeft gemist. Als leidende kracht wilde ze het land vormgeven, zei Baerbock in haar reactie. “We wilden meer. Dat hebben we niet bereikt mede door eigen fouten aan het begin van de campagne. Mijn eigen fouten.” Deze keer was het niet genoeg maar de partij heeft volgens haar een opdracht voor de toekomst. In de komende coalitieonderhandelingen zal niet zij maar co-voorzitter Robert Habeck de beslissende rol spelen.

De Groenen eindigen als derde met 14,8 procent van de stemmen, de liberale FDP als vierde met 11,5 procent en de rechtspopulistische AfD (Alternative für Deutschland) als vijfde met 10,3 procent.

Coalities

Een door CDU en CSU zo gevreesde rood-rood-groene coalitie van SPD, Die Linke en Groenen is vermoedelijk niet mogelijk. Daarvoor is een meerderheid van 365 zetels nodig terwijl ze samen nu op 355 uitkomen.

Een zogenoemde grote coalitie (GroKo) zoals de huidige van SPD en CDU/CSU zit er wel in, net als een Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen (vernoemd naar de zwart-groen-gele kleuren in de Jamaicaanse vlag) en een rood-geel-groene stoplicht-coalitie van SPD, FDP en Groenen.

Persconferenties

De bestuursorganen van de partijen bespreken maandag de uitslag van de Bondsdagverkiezingen. Daarna geven de partijleiders een persconferentie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden