Duitse regering: ‘Geen twijfel: Navalny is vergiftigd’

Het staat volgens de Duitse regering definitief vast: de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft een zenuwgas uit de novitsjokgroep toegediend gekregen en had daardoor moeten overlijden.

David van Unen
Aleksej Navalny. Beeld EPA
Aleksej Navalny.Beeld EPA

Na lang aandringen door zijn familie en advocaten werd Aleksej Navalny eind vorige maand opgenomen op de ic van het Charitéziekenhuis in Berlijn. Artsen daar hebben nu vastgesteld dat de politicus en activist een stof in zijn bloed had uit de groep van cholinesteraseremmers, die voorkomen in gifsoorten zoals sarin, VX en novitsjok. “Een schokkende conclusie,” zei Merkel woensdag. Ze wil dringend opheldering van de Russische regering.

Die kwam er meteen, althans min of meer. Moskou noemde het ‘ondubbelzinnige’ – dixit Merkel – bewijs een ‘propagandacampagne’ tegen Rusland. Een Kremlinwoordvoerder zei ‘niet geïnformeerd’ te zijn over de Duitse bevindingen, maar ‘voor Aleksej Navalny vorige maand naar Duitsland werd gebracht, is er nooit een gifstof in zijn lichaam aangetroffen.’ Het Kremlin houdt vol dat een stoornis in zijn stofwisselingssysteem ervoor heeft gezorgd dat Navalny, een van de vooraanstaandste critici van president Poetin, in een coma is geraakt.

Skripal

Het gif novitsjok werd ook de Russische ex-­spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia twee jaar geleden bijna fataal toen ze hun deurklink in het Britse Salisbury aanraakten. Die bleek te zijn ingesmeerd met het chemische wapen, dat tijdens de Koude Oorlog werd uitgevonden in vergrendelde laboratoria in de Sovjet-Unie.

Het gif kan de hartslag vertragen, spieren en organen verlammen en is bij een ruime dosering dodelijk. In het minst heftige geval veroorzaakt een novitsjokvergiftiging toevallen, spierverslapping en leverfalen.

Volgens Navalny’s compagnon Ivan Zjdanov is het lijstje met mogelijke daders inmiddels zeer beknopt. ‘Dit kan alleen een overheid hebben gedaan,’ twitterde de directeur van anticorruptiestichting FBK.

Kort na zijn ziekenhuisopname ging een foto van Navalny met een kop thee op het vliegveld van Tomsk rond. Ook dat suggereert een link met de Russische autoriteiten, die in het verleden vaker politieke tegenstanders hebben vergiftigd door iets in hun thee te doen. Het bekendste geval daarvan is oud-spion Aleksandr Litvinenko, die in 2006 met thee vermengd polonium dronk, een radioactieve stof.

Huiveringwekkend

Bondskanselier Angela Merkel waagde zich woensdag nog niet aan dezelfde conclusie, maar benadrukte dat de vragen die Navalny’s vergiftiging opwerpt uitsluitend door Rusland kunnen worden beantwoord. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, beweegt al wel iets meer die kant op, zei hij tegen persbureau AFP. “Gezien de politieke status van meneer Navalny in Rusland hebben wij heel specifieke vragen.”

Die lijn volgend lijkt het vreemd dat de Russische autoriteiten na wat getouwtrek toch akkoord zijn gegaan met het vervoer van Navalny naar Duitsland. Daar was vroeg of laat immers onvermijdelijk aan het licht gekomen dat Navalny gifsporen in zijn lichaam heeft. Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft er huiveringwekkende ideeën over: ‘De vergiftiging is niet alleen voor de Russische oppositie een signaal. Moskou wil dat de wereld het weet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden