Duits constitutioneel hof vindt ‘huurplafond’ Berlijn onwettig

Het Duitse constitutionele hof heeft een drastische maatregel van Berlijn om huurstijgingen tegen te gaan, als onwettig bestempeld. Het hof oordeelt dat de bevriezing van de huurprijzen die de stad heeft afgekondigd, ongeoorloofd is.

De uitspraak van het hooggerechtshof zorgde donderdagavond direct voor demonstraties door huurders die nu vrezen dat hun woningen onbetaalbaar worden. Beeld Christoph Soeder/dpa
De uitspraak van het hooggerechtshof zorgde donderdagavond direct voor demonstraties door huurders die nu vrezen dat hun woningen onbetaalbaar worden.Beeld Christoph Soeder/dpa

De opperrechters in Karlsruhe hebben de wet als ongrondwettig bestempeld. De maatregel valt volgens hen niet te rijmen met bestaande nationale huurwetgeving en met de grondwet, omdat het te veel inbreuk maakt op onder meer het eigendomsrecht en rechten om overeenkomsten voor huur en verhuur aan te gaan. Veel Duitse juristen hadden die uitspraak al verwacht

Toch betekent het besluit van de rechters een flinke financiële klap voor 90 procent van de Berlijnse huurders: ze moeten nu toch hogere huren gaan betalen én mogelijk achterstallige huur afdragen. De huren van anderhalf miljoen woningen zijn al sinds februari 2020 bevroren op het niveau van de huurprijs van juni het jaar daarvoor.

Het linkse bestuur van de Duitse hoofdstad had een ‘huurplafond’ van vijf jaar afgekondigd om de huurprijzen over die periode te bevriezen. De huren stijgen al jaren sterk in Berlijn, in de jaren 2013-2019 met 27 procent in nieuwe huurcontracten, meldt onder meer de Berliner Morgenpost. Het stadsbestuur wilde daar paal en perk aan stellen. Voor circa 300.000 woningen is de huur op last van het stadsbestuur zelfs verlaagd.

Nationale huurwetgeving

Het Berlijnse huurplafond van de SPD, Die Linke en de Groenen – het stadsbestuur – werd door politieke rivalen en verhuurders aangevochten als een draconische maatregel op ideologische gronden, die geen juridische grondslag kende. Bovendien zouden vooral huurders van oudere, duurdere woningen profiteren. Het aanbod van huurwoningen is ondertussen flink afgenomen.

De situatie in Berlijn doet denken aan die in Amsterdam: een links stadsbestuur dat worstelt met stijgende huurprijzen – al dalen die prijzen in Amsterdam fors sinds de coronacrisis. Toch bestaan er ook grote verschillen tussen. Zo is Berlijn een van de deelstaten van het federale Duitsland, en heeft het lokale bestuur meer ruimte om zelf beleid te maken. Bovendien zit de huizenmarkt in Berlijn anders in elkaar dan hier. Amsterdam kent een fors percentage sociale huurwoningen, die een zekere prijsbescherming genieten. Berlijn heeft die nauwelijks.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden