Druk op Merkel om gasproject met Russen te stoppen

Na de ongekend harde reactie van Angela Merkel op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny neemt de druk op de bondskanselier toe om het al langer verfoeide gasleidingproject Nord Stream 2 met Rusland op de valreep af te blazen.

null Beeld AP
Beeld AP

Merkel eiste woensdag opheldering van Rusland, nadat er volgens haar regering ‘ondubbelzinnig bewijs’ was aangetroffen dat de Poetincriticus was vergiftigd met novitsjok, een chemisch wapen dat de Russen al vaker gebruikten om tegenstanders uit te schakelen. De bondskanselier gaat vandaag met Navo-bondgenoten en EU-leiders in beraad over consequenties die verbonden moeten worden aan wat zij beschreef als ‘een moordpoging’. Rusland ontkent.

Eén consequentie in het bijzonder wordt door een groeiend aantal van Merkels bondgenoten inmiddels als de enige passende stap gezien: het afblazen van gasleidingproject Nord Stream 2.

Nota bene Norbert Röttgen, Merkels mogelijke opvolger voor het CDU-partijleiderschap, twitterde gisteren: ‘Diplomatieke rituelen zijn niet langer voldoende. Na de vergiftiging van Navalny hebben we een sterk Europees antwoord nodig, dat Poetin begrijpt: de EU moet gezamenlijk besluiten om Nord Stream 2 te stoppen.’

Ook Die Grünen, nu tweede in de peilingen na Merkels CDU, hebben een oproep gedaan aan de bonds­kanselier om het samenwerkings­project met Rusland te heroverwegen.

De Duitse regering heeft de aanleg van de gasleiding lang verdedigd als een zakelijk project, dat van groot belang is voor het behoud van een betaalbare en stabiele toestroom van gas. Maar vooral Oost-Europese EU-lidstaten en de Verenigde Staten beklagen zich al lang over de aanleg van de leiding, die Duitsland te afhankelijk van Rusland zou maken.

Geen toegang tot de VS

De regering van president Donald Trump dreigde al vorig jaar met sancties tegen Europese bedrijven die aan het project meewerken. Afgelopen maand werd de daad bij het woord gevoegd: de burgemeester van havenstad Sassnitz kreeg te horen dat hij de VS niet meer mag bezoeken als hij medewerking verleent aan de aanleg van de gasleiding.

De harde reactie van de normaliter voorzichtige Merkel lijken te duiden op een kentering in haar houding ten opzichte van Rusland, maar of ze gehoor zal geven aan de oproepen is de vraag. Voor Merkel is het afblazen van het gasleidingproject altijd uit den boze geweest. De leiding, die jaarlijks direct via de Baltische Zee 55 miljard kuub gas van Rusland naar Duitsland moet vervoeren, is bijna voltooid. Een streep door het project zal Rusland schaden, maar Duitsland ook.

Vorige week nog zei ze dat de zaak-Navalny niet verbonden moet worden aan het gasleidingproject. Navalny werd na diplomatiek gesteggel vanuit het Russische Omsk naar een Berlijns ziekenhuis overgebracht, waar hij nog altijd in coma ligt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden