Update

Drie vliegvelden dicht voor mogelijke actie tegen Chinese ballon

Uit de koers geraakt

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amerikaanse luchtvaartdienst FAA heeft drie vliegvelden aan de oostkust gesloten ‘ter ondersteuning van een actie van het ministerie van Defensie voor de nationale veiligheid’. Mogelijk wil het leger een veronderstelde Chinese spionageballon neerhalen als die boven de oceaan vliegt. Het gaat onder meer om het vliegveld Myrtle Beach in South Carolina.

Het ministerie wil geen commentaar geven nadat bronnen tegen Amerikaanse media hadden gezegd dat de regering van president Joe Biden overweegt de ballon boven de oceaan neer te halen. De overblijfselen van de ballon kunnen dan uit zee worden gehaald voor onderzoek. Biden had eerder over de ballon gezegd dat ‘we er zorg voor zullen dragen’, zonder in details te treden.

Na de ontdekking afgelopen week is al overwogen de ballon ter grootte van drie bussen neer te schieten, maar Biden volgde een advies om dat niet te doen. Brokstukken zouden op de grond schade kunnen aanrichten. De VS zien de ballon die zich inmiddels boven North-Carolina bevindt als een schending van het Amerikaanse luchtruim.

China betreurt het incident en zegt dat de ballon door overmacht uit koers is geraakt. Het luchtschip, zoals Beijing het noemt, zou vooral meteorologische doeleinden zijn bedoeld, maar volgens Washington bevat de ballon allerlei surveillanceapparatuur.

Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn geplande bezoek aan China uitgesteld, omdat de kwestie de dialoog tussen de twee wereldmachten te veel zou bepalen.

China zegt zich strikt aan de internationale regels te hebben gehouden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in een telefoongesprek met Blinken besproken ‘hoe je kalm en professioneel met onbedoelde incidenten om kunt gaan’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden