Drie doden na schietpartij op school in Amerikaanse staat Michigan

In de Amerikaanse staat Michigan zijn dinsdag drie scholieren doodgeschoten in een middelbare school. Bij de schietpartij in de plaats Oxford, ongeveer 65 kilometer van Detroit, raakten ook een docent en zeven leerlingen gewond.

Het Parool
Leerlingen van de school in Michigan reageren geschokt na de schietpartij. Beeld via REUTERS
Leerlingen van de school in Michigan reageren geschokt na de schietpartij.Beeld via REUTERS

Een 15-jarige leerling is na de schietpartij gearresteerd. Het semi-automatische pistool waarmee de jongen om zich heen schoot is in beslag genomen. Het motief van de schutter is niet bekend. Hij zou alleen hebben gehandeld en werd zonder weerstand gearresteerd nadat hij 15 tot 20 schoten had gelost, aldus de politie.

De schutter beriep zich op zijn recht op een advocaat nadat zijn ouders hem hadden geadviseerd om niks te zeggen tegen de politie.

Geoefend

Volgens de politie hingen er veel bewakingscamera’s in de school. Ook was daar al herhaaldelijk geoefend op een mogelijke schietpartij. Een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van de jonge schutter, zou fulltime zijn ingezet om het gebouw te bewaken.

Leerlingen in Oxford reageerden volgens Amerikaanse media dan ook onmiddellijk toen ze schoten hoorden. Ze zochten dekking en blokkeerden deuren van klaslokalen met stoelen. “De school heeft gezorgd dat we wisten waar we heen moesten gaan, wie we moesten bellen en wat we moesten doen,” zei een 15-jarig meisje, dat volgens The New York Times naar een parkeerplaats was gevlucht. “Ik weet niet wat er was gebeurd als we deze training niet hadden gehad.”

De schietpartij zou uiteindelijk niet meer dan vijf minuten hebben geduurd. President Joe Biden reageerde vanuit Minnesota op het drama. Hij zei mee te leven met de nabestaanden. “Die hele gemeenschap moet nu in shock zijn.”

Veel vuurwapengeweld

De VS gaat al jaren gebukt onder buitengewoon veel gevallen van vuurwapengeweld. In veel staten is wapenbezit toegestaan: soms alleen met een vergunning, soms slechts na een achtergrondcontrole. 31 procent van alle huishoudens in de VS bezit een of meer vuurwapens.

In 2019, het laatste jaar waarvan cijfers op jaarbasis bekend zijn, vielen volgens cijfers van de University of California 39.707 doden door vuurwapens. Bij het overgrote deel daarvan gaat het om zelfmoorden. 14.861 mensen werden in 2019 in de VS vermoord met een vuurwapen, 37 procent van het totale aantal sterfgevallen door vuurwapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden