Drie Amerikanen vrijgesproken na 36 jaar onschuldig in de cel

In een 36 jaar oude zaak rond een moord op een jongen uit de Amerikaanse stad Baltimore zijn maandag de drie hoofdverdachten vrijgelaten. Het bewijs tegen Alfred Chestnut, Ransom Watkins en Andrew Stewart is herzien, waarna justitie heeft geconcludeerd dat het drietal onschuldig is. Precies zoals ze sinds hun veroordeling op 16-jarige leeftijd al zeggen.

Alfred Chesnut, Andrew Stewart en Ransom Watkins maandagmiddag voor de gevangenis.  Beeld Todd Kimmelman/MIAP
Alfred Chesnut, Andrew Stewart en Ransom Watkins maandagmiddag voor de gevangenis.Beeld Todd Kimmelman/MIAP

This is the day the lord has made,” zei Alfred Chestnut op straat voor de gevangenis waarin hij in 1984 werd opgesloten. “Ik kijk uit naar de rest van mijn leven.” Chestnut, net als zijn medegedupeerden inmiddels grijzend en een eind in de vijftig, werd opgewacht door pers, familie en openbaar aanklager Marilyn Mosby.

Na een brief die Chestnut haar vanuit de gevangenis stuurde, besloot Mosby eerder dit jaar de zaak opnieuw onder de loep te nemen.

Dwalingen

Tijdens haar onderzoek stuitte de officier van justitie op een trits aan dwalingen van de politie. De belangrijkste: iemand anders schoot in november 1983 na een ruzie om een jasje de 14-jarige DeWitt Duckett dood op de Harlem Park Junior High School. Tot die conclusie had de recherche volgens Mosby destijds ook kunnen komen, als ze niet voorbij waren gegaan aan meerdere getuigenissen van klasgenoten. Een van die getuigen had de schutter nota bene zijn wapen zien weggooien voor hij wist te vluchten.

Chestnut, Watkins en Stewart hingen die dag wat rond op hun oude school. Net op het moment dat de politie arriveerde. Een klassiek geval van op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn.

Risicogroep

Dat doet denken aan de Central Park Five – waar Netflix dit jaar de populaire serie When They See Us over maakte . Ook in deze zaak blijkt dat een groep jonge zwarte mannen wel heel eenvoudig de schuld kreeg. In de Verenigde Staten van de jaren tachtig was de segregatie nog groot en stond het politie- en justitieapparaat onder hoge druk van de publieke opinie om snel te veroordelen.

Net als bij de Central Park Five geven de getuigen van toen aan dat ze onder druk zijn gezet door de politie om te getuigen volgens een vast narratief. Toenmalig aanklager Jonathan Shoup zou volgens Mosby bovendien moedwillig bewijs buiten het onderzoek hebben gehouden. Hij is inmiddels overleden. De echte schutter van destijds ook. Hij werd in 2002 zelf neergeschoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden