Update

Draghi wil alleen bij herstel vertrouwen als premier aanblijven

Mario Draghi is bereid aan te blijven als premier van Italië, maar alleen als er eenheid is binnen de coalitie en het vertrouwen is hersteld. Hij deelde zijn voorwaarden woensdag in het parlement, waar hij van president Sergio Mattarella moet proberen zijn regering te redden.

ANP
Mario Draghi tijdens een persconferentie in Rome. Beeld Mondadori Portfolio via Getty Images
Mario Draghi tijdens een persconferentie in Rome.Beeld Mondadori Portfolio via Getty Images

Draghi diende vorige week bij Mattarella zijn ontslag in, maar dat werd geweigerd. Hij wilde opstappen omdat de Vijfsterrenbeweging, een coalitiepartner, weigerde deel te nemen aan een vertrouwensstemming over miljarden aan steunmaatregelen. Draghi stelde dat er een vertrouwenspact was gebroken.

“Zijn de partijen en jullie parlementariërs klaar om dit pact te herstellen?” vroeg Draghi in zijn toespraak aan het hogerhuis. Hij voegde eraan toe dat dit is wat de Italiaanse bevolking eist. Burgemeesters, vakbondsleiders en werkgeversorganisaties hebben de oud-president van de Europese Centrale Bank (ECB) massaal opgeroepen om aan te blijven als regeringsleider.

Draghi heeft genoeg steun om zonder de Vijfsterrenbeweging te blijven regeren, maar heeft die optie afgewezen omdat hij aanvankelijk de opdracht kreeg om een coalitie te leiden met partijen uit het hele politieke spectrum.

De senatoren zullen na een debat over de speech, waar Draghi ook nog op zal reageren, een vertrouwensstemming houden. De uitkomst wordt waarschijnlijk aan het begin van woensdagavond bekendgemaakt. Als Draghi besluit dat de regering niet verder kan regeren, zal de president vrijwel zeker vervroegde verkiezingen uitschrijven. Draghi is sinds februari 2021 premier van Italië.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden