Doorslaggevende staten melden pas donderdag of vrijdag de uitslag

De Amerikaanse verkiezingen blijven nog minstens een dag spannend. Het is momenteel wachten op de uitslagen van de laatste staten en die komen naar verwachting pas donderdag of later. Die zullen bepalend zijn voor de einduitslag.

Het Parool
null Beeld AP
Beeld AP

Hou je adem niet in als je vandaag de einduitslag verwacht want in Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina en Georgia zijn ze nog wel even druk aan het tellen. Dat wil zeggen dat er naar verwachting pas morgen of zelfs vrijdag een uitslag gaat komen. Deze staten staan ook wel bekend als ‘swing states’, oftewel staten waar de uitslag niet per definitie vastligt. In al deze staten gaat het om een aanzienlijk aantal kiesmannen en zowel Trump als Biden hebben hun steun nodig om te winnen.

In Wisconsin zijn tien kiesmannen te behalen, ergens donderdagmiddag - onze tijd - wordt de uitslag verwacht. Wisconsin is een staat waar witte arbeiders een belangrijke stem hebben. Die moesten niets hebben van Hillary Clinton. Trump won er vier jaar geleden heel onverwacht, maar nu staat Biden voor met een klein aantal stemmen. In de peilingen stond hij ruim voor maar dat telt nu niet meer.

In Michigan, dat mogelijk pas donderdagochtend uitsluitsel geeft, heeft Biden Trump inmiddels ingehaald en staat de Democratische leider met een miniem verschil voor. Hier zijn zestien kiesmannen te behalen. Michigan was samen met Wisconsin, Pennsylvania en Minnesota een van de zogenoemde blue wall-staten die vroeger altijd bijna automatisch naar de Democraten gingen. Het politieke klimaat in Michigan is al een tijdje explosief, een pro-Trump-militie viel het parlementsgebouw aan een wilde de Democratische gouverneur ontvoeren. Vraag is hoe een late nederlaag voor Trump daar gaat vallen.

Klapper

De grootste klapper valt te behalen in Pennsylvania, dat twintig kiesmannen te verdelen heeft. Dé klassieke swing state, al stemde men hier sinds Bill Clinton Democratisch.

Van diens vrouw, Hillary, moesten ze in Michigan weinig hebben. Hier moeten nog ruim één miljoen stemmen per post worden geteld, wat nog wel wat tijd kan vragen en dat zou pas op vrijdagavond of zaterdagochtend verwerkt zijn. De staat kan bepalend zijn als Trump of Biden niet beide voorgaande staten weten te veroveren. Doen ze dat wel, dan is de vraag hoeveel verschil de uitslag in Pennsylvania nog maakt.

In North Carolina heeft Trump een minimale voorsprong. Dat past helemaal bij een purple state, die dus tussen rood en blauw zweefde. Hier kan zelfs nog tot 12 december worden geteld. Mocht Trump winnen, dan levert hem dat vijftien kiesmannen op.

Ook in Georgia, dat verwacht donderdagmiddag met resultaten te komen, loopt Trump momenteel iets voor, maar daar moeten nog veel meer stemmen worden geteld. Traditioneel gezien stemt deze staat vaker voor de Democraten. Winst in deze staat levert zestien kiesmannen op.

Meer kiesmannen

Joe Biden heeft inmiddels meer kiesmannen dan Hillary Clinton vier jaar geleden. Zij wist er toen 227 te verzamelen, Biden heeft er inmiddels 238. President Trump heeft nu 213 kiesmannen. Naast de bovengenoemde staten moeten ook Nevada - dat pas donderdag met een uitslag zal komen - en Alaska nog hun uitslagen doorgeven. Die twee staten zijn respectievelijk goed voor zes en drie kiesmannen. In Nebraska en Maine, de twee staten die niet werken met een winner-take-all-regel, zijn ook nog niet alle kiesmannen vergeven.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de verkiezingen in ons liveblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden