Nieuws

Donald Trump moet bijna 1 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Hillary Clinton

De Amerikaanse oud-president Donald Trump en een van zijn advocaten moeten een schadevergoeding betalen van bijna 1 miljoen dollar (ruim 900.000 euro) aan Hillary Clinton en leden van haar campagneteam.

ANP
Donald Trump en Hillary Clinton na een debat in 2016. Beeld REUTERS
Donald Trump en Hillary Clinton na een debat in 2016.Beeld REUTERS

Volgens de rechter uitte Trump ongefundeerde beschuldigingen dat Clinton en haar team in 2016 probeerden de presidentsverkiezingen te manipuleren. De federale rechter in Florida legde donderdag deze straf op, nadat hij vorig jaar de aanklacht van Trump al had afgewezen.

In zijn motivering schrijft rechter John Middlebrooks dat de zware sanctie gerechtvaardigd is, omdat Trump en zijn advocaten stelselmatig de rechtbanken misbruiken voor politieke spelletjes. “Deze zaak had nooit mogen voorkomen. De tekortkomingen als juridische klacht waren van meet af aan evident. Een verstandige advocaat zou hem niet hebben ingediend,” aldus Middlebrooks. Door dit toch te doen hebben Trump en zijn advocaat, Alina Habba, bijgedragen aan de ondermijning van de rechtsstaat.

De zaak draaide om het onderzoek dat de FBI in 2016 uitvoerde naar banden tussen Trumps campagneteam en Rusland. In zijn aanklacht beschuldigde Trump Clinton en haar team ervan hem zwart te maken en zo de verkiezingen te manipuleren. Trump en Clinton namen het in 2016 als presidentskandidaten tegen elkaar op.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden