Donald Trump kan zich opmaken voor de strijd met Joe Biden

In de race om de Democratische nominatie voor het presidentschap van de VS heeft Joe Biden Bernie Sanders dinsdag op een bijna onoverbrugbare afstand gezet. ‘Hij maakt gewoon de meeste kans tegen Trump.’

Joe Biden: ‘We hebben eerlijk en betrouwbaar leiderschap nodig, samen kunnen we Trump verslaan.’ Beeld AP
Joe Biden: ‘We hebben eerlijk en betrouwbaar leiderschap nodig, samen kunnen we Trump verslaan.’Beeld AP

Vorige week opende Het Parool nog met de ‘onverwachte comeback’ van voormalig vice­president Joe Biden, die na het winnen van tien staten tijdens Super Tuesday ‘helemaal terug in de race’ was. Precies zeven dagen later is die race praktisch gelopen. Tijdens Big Tuesday ­kozen Democraten uit zes staten (vorige week waren het er veertien) dinsdag hun kandidaat.

Woensdagochtend had Biden zeker de helft van die staten op zijn naam geschreven: Missouri, ­Mississippi en (het dichtbevolkte en dus belangrijke) Michigan.

Het electoraat in die laatste staat bestaat voor een groot deel uit de arbeidersklasse die in de auto-industrie in Detroit werkt. De sociaal­democratische agenda van Bernie Sanders had bij hen moeten aanslaan, meer dan waar dan ook. Dat dat niet is gebeurd, is pijnlijk voor Sanders.

Biden kreeg het op zijn beurt dinsdag voor tv- camera’s aan de stok met een medewerker van een van die fabrieken, die hem verweet Amerikanen hun wapens af te willen pakken. “You’re full of shit,” brieste Biden en – vrij vertaald – “Wees geen paardenreet.” Het filmpje leek zijn populariteit amper te raken.

Wind in de zeilen

De voor Amerikaanse begrippen extreemlinkse Sanders heeft op korte termijn bepaald nog geen zicht op verbetering. In Florida, dat volgende week stemt, wonen veel gematigde gepensioneerden en latino’s. Een week later trekt de Democratische karavaan naar Georgia, waar veel zwarte Amerikanen wonen. Stuk voor stuk groepen bij wie Biden goed scoort en Sanders moeilijk een voet tussen de deur krijgt.

Het is Sanders’ linkse signatuur die kiezers van hem vervreemdt. Die zorgt er volgens zijn achterban voor dat binnen de Democratische partij een mechanisme in werking is getreden dat Biden de winst moet bezorgen. Barack Obama’s voormalig secondant kreeg pas echt de wind in de zeilen na het afhaken van een aantal concurrenten, die zich vervolgens in meerderheid achter zijn kandidatuur schaarden.

Dat daar een zekere mate van pragmatisme bij kwam kijken, lijkt niemand te deren. Senator Kamala Harris viel Biden tijdens een debat vorig jaar nog openlijk aan op banden die hij vroeger had met mensen die pleitten voor rassenscheiding. Zakenman Andrew Yang, ook voormalig kandidaat en vier jaar geleden nog uitgesproken Sandersfan, sprak dinsdag op CNN zijn steun voor Biden uit: “Reken maar uit, Joe Biden is ­gewoon onze kansrijkste kandidaat.”

Hij verwoordde daarmee een sentiment dat in de hele Democratische partij leeft: in elk geval niet (nog eens) Donald Trump. Die redenering hielp Hillary Clinton, en niet Sanders, in 2016 aan de Democratische nominatie.

Onherstelbaar

Biden deed dinsdag in Philadelphia (in verband met corona sprak hij vanuit zijn kantoor) een eerste poging tot verbinding. “In deze tijden van polarisatie en angst hebben we eerlijk en betrouwbaar leiderschap nodig.” Hij nodigde ­Sanders en zijn aanhang uit zich aan te sluiten bij de campagne. “Samen kunnen we Trump verslaan.”

De vraag is of Sanders bereid is de strijd te ­staken en vooral, wanneer. In 2016 wachtte hij tot aan de Democratische conventie, waarmee hij volgens velen Clinton onherstelbaar beschadigde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden