Nieuws

Dodental van aardbevingen in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 50.000

Het dodental van de verwoestende aardbevingen van 6 februari in Turkije en Syrië is opgelopen tot boven de 50.000. Volgens de nooddienst Afad zijn in Turkije 44.218 mensen overleden door de ramp. In Syrië hebben zeker 5900 mensen het niet overleefd. Het dodental zal naar verwachting nog verder oplopen.

Het Parool
Naast de doden en vermisten zijn er ook tienduizenden gewonden en ontheemden in het getroffen gebied.  Beeld ANP/EPA
Naast de doden en vermisten zijn er ook tienduizenden gewonden en ontheemden in het getroffen gebied.Beeld ANP/EPA

De eerste twee weken na de aardbevingen nam het aantal doden in hoog tempo toe, maar de laatste dagen stijgt het dodental iets minder hard. Toch worden er nog veel mensen vermist die waarschijnlijk onder het puin liggen. Hoeveel vermisten er nog zijn is niet bekend.

Naast de doden en vermisten zijn er ook tienduizenden gewonden en ontheemden in het getroffen gebied. Er wordt niet meer gezocht naar overlevenden, maar hulpverleners zijn actief in de regio’s om slachtoffers te helpen met basisbehoeften als onderdak, voedsel en psychische hulp. Meer dan een half miljoen mensen zijn uit het rampgebied geëvacueerd.

Na een eerste aardbeving op 6 februari volgden maandagavond opnieuw twee aardbevingen in het grensgebied tussen Turkije en Syrië. De eerste had een kracht van 6,4. Iets later volgde een beving van 5,8. De hulp kwam begin februari in eerste instantie erg langzaam op gang, maar onder het puin hebben reddingstroepen en honden de afgelopen weken nog veel mensen kunnen redden.

In Nederland werden de afgelopen weken veel inzamelingsacties opgezet om zoveel mogelijk geld en spullen richting Turkije en Syrië te kunnen sturen. Zo werd met een Giro555-actie ruim honderd miljoen euro opgehaald.

Situatie in Syrië

De aardbeving vond plaats in de wijde regio rond de zuidelijke Turkse stad Gaziantep, inclusief het noordwesten van Syrië. De situatie in dat laatste gebied was zo mogelijk nog erger dan in Turkije. De stad Aleppo en het gebied daaromheen waren al bijzonder hard getroffen in de Syrische burgeroorlog, en daar kwam deze ramp nog eens overheen.

Bijkomend probleem is dat het gebied beheerst wordt door verschillende groepen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen: Koerdische rebellen, de Syrische regering, door Turkije gesteunde rebellen en Syrische jihadisten. De regering van president Assad eiste dat alle hulp via haar moest, maar dat stuitte op groot internationaal wantrouwen.

In Syrië wordt ondertussen alweer gevochten in de burgeroorlog. Vrijdag werd voor het eerst sinds de aardbevingen weer een luchtaanval gemeld in het noordwesten van het land. Daarbij kwamen twee mensen om het leven.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden