Nieuws

Dodental schietpartij basisschool Texas opgelopen tot 22

Op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas heeft een 18-jarige man dinsdag een bloedbad aangericht. Volgens de laatste berichten zijn daarbij negentien kinderen om het leven gekomen en twee leraren. Ook de schutter is gedood.

Het Parool
Inwoners van Uvalde komen bij elkaar tijdens een gebedswake na de schietpartij op de Robb Elementary School. Beeld Getty Images
Inwoners van Uvalde komen bij elkaar tijdens een gebedswake na de schietpartij op de Robb Elementary School.Beeld Getty Images

De 18-jarige schutter heeft vermoedelijk eerst zijn 66-jarige grootmoeder neergeschoten en is vervolgens gewapend de Robb Elementary School in de stad Uvalde ingelopen. Volgens de laatste berichten zijn hierbij 21 personen, onder wie 19 kinderen, omgekomen. De leeftijd van de kinderen varieert van 7 tot 10 jaar.

De schutter is vermoedelijk door politiekogels om het leven gekomen, meldde de Texaanse gouverneur Greg Abbott eerder op een persconferentie. De schietpartij begon om ongeveer 11.30 uur plaatselijke tijd (18.30 uur Nederlandse tijd) op de basisschool, die iets minder dan zeshonderd leerlingen heeft.

Twee politieagenten waren snel ter plaatste en openden het vuur op Ramos. Beide agenten werden door zijn kogels geraakt. Het is nog onduidelijk hoe lang het duurde voordat er meer assistentie bij de school aankwam.

Agent rende de school in

In de tussentijd werden er ook agenten van de grenspolitie ingeschakeld, waaronder een tactisch team en een antiterrorismeteam. Maar een agent van de ‘border patrol’, die aan het werk was vlakbij de school, wachtte de komst van zijn collega’s niet af en rende de school in. Hij wist de schutter, die zich had verschanst achter een barricade, dood te schieten, zegt een politiebron tegen persbureau AP.

Die betreffende agent raakte gewond, maar kon wel zelfstandig de school uitlopen. Jason Owens, een topfunctionaris bij de grenspolitie, wilde de confrontatie niet bevestigen, maar zei wel dat de agent gewond is geraakt. “Sommige collega’s hebben kinderen op die school. Het heeft ons allen hard geraakt,” zei hij op een persconferentie.

Tekst loopt door onder de tweet

De dader, Salvador Ramos, was zelf een inwoner van Uvalde en een leerling van de plaatselijke middelbare school. Hij zou een handvuurwapen en mogelijk nog een geweer bij zich hebben gehad. Hij liep de school in en schoot er met het handvuurwapen in het rond. “Hij schoot en doodde op gruwelijke en onbegrijpelijke wijze leerlingen en een leraar,” aldus gouverneur Abbott.

Een voormalig klasgenoot – die anoniem wenst te blijven – zegt tegen CNN dat Ramos op school weinig populair was en werd gepest, onder andere vanwege zijn kleding en de financiële problemen van zijn familie. De twee hadden zo nu en dan contact als ze samen computerspelletjes speelden. Vier dagen geleden stuurde Ramos hem plots een foto van zijn geweer en een rugzak vol magazijnen. “Gast, waarom heb je dit?,” vroeg de vriend. “Maak je geen zorgen,” had Ramos geantwoord.

Liberale wapenwetten

Volgens sergeant Erick Estrada van het Texaanse departement van Openbare Veiligheid droeg Ramos op het moment van de schietpartij een kogelvrij vest, minstens één geweer en een rugzak. Het is nog niet bekend wat de motivatie van Ramos was voor zijn gruweldaad, maar de politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. Waarschijnlijk heeft hij het wapen kunnen kopen dankzij de liberale wapenwetten in Texas.

In de Amerikaanse media gaan foto’s rond waarvan men beweert dat ze van het Instagramaccount van Ramos zouden zijn. Daarop zou hij enkele dagen geleden zijn wapens hebben laten zien. De echtheid van die beelden kon echter nog niet worden bevestigd. Het account is inmiddels verwijderd.

Naast de dodelijke slachtoffers zouden er in ziekenhuizen in de omgeving gewonden worden behandeld, maar het exacte aantal slachtoffers is nog onbekend. Het University Hospital in de nabijgelegen stad San Antonio meldt op Twitter dat het twee slachtoffers van de schietpartij verzorgt: een vrouw van 66 en een meisje van 10. Beiden verkeren in kritieke toestand. Of één ervan de oma van de schutter betreft is niet bekend.

Dodelijkste schietpartij sinds 2012

Uvalde ligt in Texas, op zo’n 135 kilometer ten westen van San Antonio. Er wonen zo’n zestienduizend mensen. De school blijft tot het einde van het jaar gesloten, zo hebben de autoriteiten bekend gemaakt. Ook zal er psychologische bijstand worden georganiseerd voor eenieder die daar behoefte aan heeft. Op bevel van de Amerikaanse president Joe Biden worden tot en met zaterdag de Amerikaanse vlaggen halfstok gehangen.

De schietpartij in Texas was de dodelijkste op een Amerikaanse school sinds die op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut in december 2012. Een schutter doodde 26 mensen, onder wie twintig kinderen van vijf tot tien jaar oud. In 2018 doodde een voormalige student van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, zeventien studenten en onderwijzers.

De Democratische senator Chris Murphy, die één maand na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 in de staat Connecticut aantrad in de Senaat, vroeg zich met tranen in zijn ogen hardop af ‘wat we hier aan het doen zijn’. Het is niet dat dit onvermijdelijk is, sprak Murphy, doelend op de schietpartij. Murphy stelde dat ‘dit alléén in dit land gebeurt, en nergens anders. Het is onze keuze om dit door te laten gaan’.

In een serie tweets schrijft ook voormalig president Barack Obama dat ‘er lang geleden actie ondernomen had moeten worden’ om de wapenwetgeving aan te scherpen. Presidentsvrouw Jill Biden, zelf een onderwijzeres, twitterde: ‘Heer, genoeg’. Zij schreef ‘verbijsterd, boos en diepbedroefd’ te zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden