Update

Dodental loopt op na escalatie conflict Palestijnen en Israël

Het dodental na de escalatie van het conflict tussen Palestijnen en Israël is verder opgelopen. In de Gazastrook zijn volgens de lokale autoriteiten zeker 67 mensen omgekomen. Israël meldt zeven dodelijke slachtoffers.

Het Parool
In de Israëlische stad Lod werd woensdag de noodtoestand uitgeroepen en is een avondklok ingevoerd.  Beeld AP
In de Israëlische stad Lod werd woensdag de noodtoestand uitgeroepen en is een avondklok ingevoerd.Beeld AP

Volgens het Israëlische leger heeft Hamas sinds maandag meer dan 1600 raketten op Israël afgeschoten vanaf de Gazastrook. In de nacht van woensdag op donderdag is ook voor het eerst sinds het escaleren van het geweld een raket op het noorden van Israël afgevuurd.

De meeste raketten komen niet aan of worden onderschept door het luchtafweergeschut, aldus het leger. De Israëlische krijgsmacht waarschuwt Hamas voor ‘een antwoord’. In de Gazastrook zijn door Israël ongeveer zeshonderd doelen aangevallen. Het leger zegt onder meer de centrale bank van Hamas te hebben vernietigd.

Bloedige confrontaties

In de jongste golf van geweld tussen de Palestijnen en Israëliërs, kwam het woensdag ook tussen Israëliërs onderling tot bloedige confrontaties. Arabische Israëliërs (van Palestijnse komaf) en Joden vielen elkaar in meerdere steden aan, waarbij gewonden vielen.

Groepen radicale Joden vernielden Arabische winkels. Reuven Rivlin, de president van Israël, vreest voor een burgeroorlog tussen de Joodse en de Arabische bevolking in zijn land.

In meerdere steden kwamen Arabische Israëliërs (van Palestijnse komaf) in opstand tegen de regering, terwijl Israël en de Palestijnse groeperingen in de Gazastrook raketaanvallen uitwisselen. De politie laat weten woensdag door heel Israël 374 mensen te hebben opgepakt, waarbij 36 agenten gewond zijn geraakt.

Noodtoestand

Eerder hadden de Arabieren al een synagoge in de stad Lod in brand gestoken. In Lod werd woensdag de noodtoestand uitgeroepen en is een avondklok ingevoerd. De politie zei woensdag dat het burgergeweld meer van Joden tegen Arabieren leek te komen, waarbij bijvoorbeeld een Joodse menigte een Arabier uit zijn auto sleurde en hem afranselde op straat. Ook de burgemeester daar sprak over een burgeroorlog. Premier Netanyahu overwoog soldaten te sturen, maar defensieminister Gantz zou dat idee hebben verworpen, melden Israëlische media.

President Rivlin roept zijn volk op ‘de waanzin te stoppen’. “We worden bedreigd door raketten die worden gelanceerd richting onze burgers en straten, en wij zijn te druk bezig met een nutteloze onderlinge oorlog.” De Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz, noemt het geweld ‘net zo gevaarlijk als de raketten van Hamas’. “We moeten niet de strijd in Gaza winnen en thuis verliezen,” meent de minister.

Escalatie

De onrust in Israël laaide vrijdag op, toen Palestijnen hun woede uitten over de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaats maken voor Joodse kolonisten. De onrust is uitgelopen van rellen tot raketaanvallen van en naar de Gazastrook. Sinds het geweld maandag escaleerde, zijn in de Gazastrook minstens 65 mensen omgekomen. Onder de doden in de enclave zijn een militaire commandant en andere leiders van de radicaalislamitische Hamas-beweging. Israël meldde tot nu toe zes slachtoffers, onder wie een soldaat.

Moskou vindt dat er dringend een spoedvergadering moet komen van het zogenoemde Midden-Oostenkwartet van Verenigde Staten, Verenigde Naties, Europese Unie en Rusland.

Reuven Rivlin, de president van Israël. Beeld AFP
Reuven Rivlin, de president van Israël.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden