Update

Dodental aanslagen Sri Lanka loopt verder op

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Ook is de noodtoestand van kracht.

ANP/Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

De aanslagen op kerken en luxehotels zijn uitgevoerd door zelfmoordterroristen, meldt een forensisch expert van het Sri Lankaanse ministerie van Defensie volgens persbureau DPA.

Er zijn 40 verdachten opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval.

Premier Ranil Wickremasinghe zei in een verklaring dat de regering de informatie over een mogelijke aanslag kende.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker 35 buitenlanders, onder wie drie Nederlanders. Het gaat om een 54-jarige vrouw, een vrouw van 48 en een meisje van 12 jaar. Daarnaast zouden ruim 500 gewonden zijn gevallen.

De reisorganisaties Thomas Cook en TUI melden dat er geen Nederlanders die via hen hebben geboekt betrokken zijn bij de aanslagen. Ook de toeristen die met Kras, een onderdeel van TUI, in Sri Lanka rondreizen zijn niet betrokken.

Noodtoestand
De noodtoestand geeft het politie en leger uitgebreide bevoegdheden, zoals huiszoekingen en detentie van personen. De noodwet zou in werking treden om middernacht lokale tijd, aldus het kantoor van de president.

Ook is vanaf 20.00 uur weer een avondklok ingesteld in de hoofdstad Colombo. Niemand heeft nog de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen van zondag, maar de verdenking richt zich op islamitische militanten.

De autoriteiten hebben de belangrijkste social media geblokkeerd. Daarmee willen ze voorkomen dat allerlei ongefundeerde geruchten een eigen leven gaan leiden.

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend zodat Nederlanders daar hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken.

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert mensen die op Sri Lanka zijn de omgeving van de aanslagen te mijden en de instructies van de plaatselijke autoriteiten op te volgen.

Bovendien moeten reizigers onder meer rekening houden met de avondklok. Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast. Reizigers moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen.

Drie kerken, vier hotels
De ontploffingen vonden plaats in kerken in Kochchikade, Katuwapitiya en Batticaloa terwijl daar de paasmis werd gehouden.

In drie luxe hotels in het centrum van de hoofdstad Colombo vonden eveneens explosies plaats in de ochtend. Het gaat om het Shangri-La hotel in Colombo, het Kingsbury hotel in Colombo en Cinnamon Grand hotel in Colombo.

De zevende aanslag vond later in de ochtend plaats in een hotel in de buurt van de nationale dierentuin. Die werd direct na de ontploffing gesloten. Een achtste explosie gebeurde in een buitenwijk van Colombo. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag in een wooncomplex, waarbij drie agenten om het leven kwamen.

In de buurt van het internationale vliegveld van de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo werd later op de dag een zelfgemaakte bom gevonden. De Sri Lankaanse luchtmacht heeft het explosief onschadelijk gemaakt.

Pasen
Pasen is een belangrijke feestdag binnen het christendom. Sri Lanka kent een christelijke minderheid, van voornamelijk rooms-katholieken.

De eerste explosies vonden plaats omstreeks 08.45 uur (plaatselijke tijd). De eerste ontploffing werd gemeld vanuit de basiliek Nationaal heiligdom van Sint Antonius in Colombo. Volgens ooggetuigen was de explosie zo krachtig dat omliggende gebouwen schudden.

Een politiecordon in Colombo na de aanslagen Beeld anp
Een politiecordon in Colombo na de aanslagenBeeld anp
Een beveiliger in Colombo Beeld anp
Een beveiliger in ColomboBeeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Reacties van staathoofden en regeringsleiders

De Srilankaanse premier Ranil Wickremasinghe heeft de "lafhartige aanslagen" op drie kerken en drie luxe hotels in zijn land veroordeeld.

"Ik veroordeel de lafhartige aanslagen op ons volk vandaag sterk. Ik roep alle Srilankanen op om in deze tragische tijd verenigd en sterk te blijven. Vermijd alstublieft het verspreiden van ongeverifieerde berichten en speculatie," luidde de boodschap van de premier.

Staatshoofden en regeringsleiders hebben unaniem geschrokken gereageerd op het nieuws over de aanslagen op Sri Lanka. Allemaal zeggen ze ten diepste mee te leven.

De Britse premier Theresa May: "Deze gewelddadigheden tegen kerken en hotels op Sri Lanka zijn werkelijk weerzinwekkend. Mijn diepste medeleven gaat uit naar iedereen die getroffen is in deze tragische tijden. We moeten samen sterk staan om ervoor te zorgen dat niemand zijn geloof hoeft te belijden in angst."

Angela Merkel, bondskanselier van Duitsland: "Geschrokken van het nieuws dat christenen op Sri Lanka zijn aangevallen en gedood tijdens Pasen. Terrorisme, religieuze haat en intolerantie mogen niet overwinnen."

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie: "Ik heb met afschuw en bedroefdheid vernomen van de explosies op Sri Lanka die zoveel mensen het leven hebben gekost. We staan klaar om te helpen."

EU-president Donald Tusk: "Een tragische Pasen op Sri Lanka. Mijn gedachten zijn bij de families van hen die zijn gedood bij de aanvallen op kerken en hotels, en bij hen die nog steeds voor hun leven vechten."

Premier Mark Rutte: "Vreselijke berichten uit Sri Lanka over bloedige aanslagen op hotels en kerken op deze Eerste Paasdag."

Burgemeester Sadiq Khan van Londen: "Verschrikkelijk nieuws over de afschuwelijke aanslagen op Sri Lanka, waar onschuldige mensen zijn vermoord en kerken zijn aangevallen tijdens paasdiensten."

President Emmanuel Macron van Frankrijk: "We veroordelen deze gruweldaden ten zeerste. Al onze solidariteit is bij het Srilankaanse volk, en onze gedachten zijn voor alle familieleden van de slachtoffers op deze paasdag."

Donald Trump, president van de Verenigde Staten: "We staan klaar om te helpen!"

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geschokt gereageerd op de aanslagen op Sri Lanka. "Aanslagen in Sri Lanka hebben vele levens geëist. Onder de slachtoffers zijn veel kerkgangers die samen vreedzaam het Paasfeest vierden. Wij zijn geschokt door dit brute geweld en zijn in gedachten bij alle getroffenen en hun familie", liet het koningspaar weten via de website van het Koninklijk Huis. "Overal ter wereld, en ook door ons, wordt voor hen gebeden."

Paus Franciscus heeft tijdens zijn paastoespraak de aanslagen veroordeeld. De kerkvorst sprak van 'wreed geweld' en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door 'rouw en pijn' zijn geraakt met Pasen.

"Ik heb met droefheid kennis genomen van het nieuws van de aanslagen, die juist vandaag, met Pasen, rouw en pijn brachten in verschillende kerken en andere plaatsen van samenkomst in Sri Lanka," zei hij vlak na het traditionele urbi et orbi. "Ik vertrouw de Heer hen toe die tragisch om het leven zijn gekomen en bid voor de gewonden en allen die lijden door deze dramatische gebeurtenis."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden