Update

Dodental aanslag in moskee Pakistan loopt op naar zeker honderd

Het dodental van de zelfmoordaanslag in een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar is gestegen naar 100. Een ziekenhuis in de plaats meldt dat er maandagnacht meer lichamen van slachtoffers binnen zijn gebracht. Het aantal gewonden staat op 221.

Het Parool
De moskee staat op een terrein waar ook het hoofdbureau van de politie is gevestigd. Beeld AFP
De moskee staat op een terrein waar ook het hoofdbureau van de politie is gevestigd.Beeld AFP

Maandag blies een zelfmoordterrorist zich met een krachtige bom op in een grote en drukbezochte moskee in de stad, waar op dat moment zo’n vierhonderd mensen aanwezig waren.

In de buurt van de moskee, die door de explosie is verwoest, bevinden zich het hoofdkwartier van de plaatselijke politie, een kantoor van de Pakistaanse contraterrorisme-eenheid, een hoofdkwartier van de speciale politie-eenheid ‘de grensreserve’ en andere veiligheidsdiensten. Het zou gaan om een van de strengst beveiligde gebieden van de stad. Het is onduidelijk hoe de aanslagpleger ongemerkt zo diep op het terrein door kon dringen.

Geschreeuw en gehuil

Volgens Pakistaanse media hebben de terroristische Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) de verantwoordelijkheid opgeëist. De TTP is een verzameling groepen van soennitische extremisten, voornamelijk van de bevolkingsgroep van de Pathanen, die etnisch en ideologisch, maar niet organisatorisch verwant zijn aan de Afghaanse Taliban.

Een overlevende, de 38-jarige politieagent Meena Gul, was in de moskee toen de bom afging. Hij snapt niet hoe hij ongedeerd is gebleven, zegt hij tegen persbureau AP. Hij kon geschreeuw en gehuil horen nadat de bom ontplofte.

VN-chef António Guterres noemde de aanslag afgrijselijk. De Pakistaanse premier Shehbaz Sharif zei dat de terroristen ‘angst proberen te zaaien door zich te richten op degenen die Pakistan verdedigen’.

In maart vorig jaar viel een zelfmoordterrorist van terreurbeweging Islamitische Staat een sjiitische moskee in Peshawar aan, waarbij 64 doden vielen. Het was de dodelijkste terreuraanslag in Pakistan sinds 2018.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden