Doden bij geweld dat oplaait in Irak

Op steeds meer plaatsen in Irak keren grote groepen betogers zich tegen de regering van premier Adel Abdul Mahdi uit woede over corruptie, werkloosheid en het vaak uitblijven van essentiële voorzieningen zoals water en elektriciteit.

Tom Kieft
 Volgens ooggetuigen is het vuur op demonstranten geopend. Beeld AP
Volgens ooggetuigen is het vuur op demonstranten geopend.Beeld AP

Sinds dinsdag zijn zeker zestien doden en honderden gewonden gevallen in de confrontaties tussen de betogers en politie en militairen. Volgens berichten op sociale media zouden ­elitetroepen ingezet worden en wordt met scherp geschoten.

De Iraakse minister van Defensie heeft de strijdkrachten opgeroepen de natie te verdedigen en regeringscentra, essentiële instellingen en ambassades te beschermen. Ook is vannacht een avondklok ingesteld. Geen voertuig of persoon mag Bagdad tot nader order in.

Groene Zone

Reizigers van en naar het vliegveld, ambulances en overheidsmedewerkers zijn uitgezonderd van het verbod. Ook in de steden Nasiriya, Amara en Hilla zijn avondklokken ingesteld. In Nasiriya waren woensdag ook grote protesten. Toen de politie de controle verloor, werden elitetroepen ingezet.

De zogenoemde Groene Zone is ook door een menigte belaagd. De zone is een zwaarbeveiligd deel van Bagdad aan een bocht in de rivier de Tigris. Daar staan de voornaamste regeringsgebouwen en ambassades. Van 2003 tot juni dit jaar was het afgesloten voor publiek.

Volgens ooggetuigen begonnen ordetroepen vanuit de Groene Zone op de menigte te schieten toen die de wijk over een brug wilde binnengaan. In het centrum van de hoofdstad is op het Tahrirplein (Bevrijdingsplein) volgens ooggetuigen het vuur op demonstranten geopend.

De betogingen zijn gericht op de slechte leefomstandigheden in het land. Zo is de werkloosheid groot. Ook is er algemene onvrede over de net een jaar oude regering van premier Madhi. Die werd als premier aangesteld als compromis tussen twee rivaliserende fracties, na een onbesliste verkiezing.

Irak zit diplomatiek in een benaderde positie, als bondgenoot van zowel de Verenigde Staten als Iran, die nu lijnrecht tegenover elkaar staan. Een machtsvacuüm, als gevolg van een eventuele afzetting van de premier, kan die relatie verder op scherp zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden