Update

Dode en rellen bij protest tegen politiegeweld in Minneapolis

Tijdens oproer in de Amerikaanse stad Minneapolis, waar werd geprotesteerd vanwege de dood van de 46-jarige George Floyd, is volgens plaatselijke media een man doodgeschoten. Het gaat waarschijnlijk om een plunderaar die door de eigenaar van een winkel is neergeschoten.

Demonstranten in Minneapolis na de dood van George Floyd. Beeld EPA
Demonstranten in Minneapolis na de dood van George Floyd.Beeld EPA

Floyd overleed maandag nadat een agent een knie op de nek van Floyd hield tijdens diens arrestatie.

Daarop werd in meerdere plaatsen in Amerika geprotesteerd tegen politiegeweld. Onder meer in Minneapolis en Los Angeles gingen mensen de straat op om hun woede te uiten. In Minneapolis is het de tweede dag op rij dat er wordt geprotesteerd. Het leidde tot rellen waarbij agenten met stenen en flessen werden bekogeld.

Op beelden van lokale media is te zien hoe zeer het protest uit de hand loopt. Tal van winkels in het zuidoosten van de stad zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte.

Een demonstrant gooit een steen tijdens een confrontatie met agenten bij een politiebureau in Minneapolis. Beeld EPA
Een demonstrant gooit een steen tijdens een confrontatie met agenten bij een politiebureau in Minneapolis.Beeld EPA
Een demonstrant bewerkt het politiebureau met een ijzeren dranghek. Beeld EPA
Een demonstrant bewerkt het politiebureau met een ijzeren dranghek.Beeld EPA

Het was de voorafgaande nacht ook al onrustig, maar de rellen werden nu zo hevig dat burgemeester Jacob Frey de hulp heeft ingeroepen van de federale autoriteiten om met militairen de orde te herstellen.

Politieagenten gaan de confrontatie met de actievoerders aan. Beeld EPA
Politieagenten gaan de confrontatie met de actievoerders aan.Beeld EPA
null Beeld EPA
Beeld EPA

Vervolging

De agent die Floyd doodde is dinsdag ontslagen. Hetzelfde lot wachtte drie collega’s die ook betrokken waren bij de arrestatie. De burgemeester van Minneapolis riep woensdag nog op tot vervolging van de dader. “Waarom zit de man die George Floyd vermoordde niet in de cel? Als u of ik dit had gedaan, zaten we nu achter de tralies,” aldus burgemeester Jacob Frey.

De agenten kregen maandagavond een melding dat er iemand verdacht werd van vervalsing en troffen Floyd aan in zijn auto. De verdachte stapte uit en er ontstond een worsteling met de politie. Nadat Floyd naar de grond was gewerkt, hield een agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd. Ook toen Floyd zei dat hij geen adem meer kon halen en omstanders de agent vroegen zijn knie van de keel te halen, deed hij dat niet.

Een ambulance bracht Floyd naar het ziekenhuis, waar hij korte tijd later overleed.

null Beeld EPA
Beeld EPA

‘Levenslang’

De familie Floyd wil dat de agenten worden vervolgd voor moord. “Ze hebben hem slechter behandeld dan een dier,” zei zijn broer Philonise Floyd tegen CNN. “Ze hebben een leven genomen − ze verdienen levenslang.”

President Donald Trump heeft gezegd dat het ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar de dood van Floyd. “Op mijn verzoek zijn de FBI en het ministerie van Justitie al begonnen met een onderzoek naar de tragische dood in Minnesota van George Floyd,” aldus de president op Twitter. “Ik heb gevraagd of dit onderzoek snel kan worden gedaan.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden