PlusProfiel

Dmitri Moeratov blijft kritisch, ondanks alle repressie

Dmitri Moeratov leidt een krant waarvan al zes medewerkers zijn vermoord. Vrijdag werd bekend dat hij de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.

Joost Bosman
Voor het redactiegebouw van Novaja Gazeta in Moskou stroomden cameraploegen samen nadat bekend was geworden dat Dmitri Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Beeld AP
Voor het redactiegebouw van Novaja Gazeta in Moskou stroomden cameraploegen samen nadat bekend was geworden dat Dmitri Moeratov de Nobelprijs voor de Vrede krijgt.Beeld AP

Zes jaar geleden gaf Dmitri Moeratov een interview aan een Nederlandse cameraploeg. De programmamaker legde hem voor dat een van zijn verslaggevers had gezegd voor haar idealen te willen sterven. Moeratov ontplofte, sprong op en stoof zijn kantoortje uit om zijn verslaggever onderuit de zak te geven. Toen keerde hij terug om, trillend van woede, het vraaggesprek af te maken.

Het is Dmitri Moeratov ten voeten uit. De hoofdredacteur van de Russische krant Novaja Gazeta krijgt samen met de Filipijnse journaliste Maria Ressa de Nobelprijs voor de Vrede 2021. Hij staat onvoorwaardelijk achter zijn mensen. Maar zij moeten zich wel verantwoordelijk gedragen, want de hoofdredacteur weet als geen ander hoe gevaarlijk het is om voor zijn krant te werken.

Zes moorden

Niet minder dan zes medewerkers van Novaja Gazeta, een van de weinig overgebleven werkelijk onafhankelijke en kritische kranten van Rusland, zijn sinds de oprichting in 1993 vermoord. De bekendste van hen was journaliste Anna Politkovskaja, die donderdag precies vijftien jaar geleden werd doodgeschoten. Moeratov zelf reageerde kenmerkend nuchter op de toekenning van de Vredesnobelprijs, die hij opdroeg aan zijn overleden collega’s. “Ik stond net ruzie te maken met een collega, toen de telefoon ging. Ik zag een buitenlands nummer en dacht dat het spam was,” bekende hij vrijdag.

Helemaal onverwachts kwam het niet: Novaja staat al zes jaar op de shortlist van het Nobelcomité. Voor het redactiegebouw van Novaja in Moskou stroomden vrijdag cameraploegen samen. Ook redactieleden druppelden het immer beveiligde pand binnen, elkaar feliciterend.

Pavel Kanygin, een van Novaja’s bekendste verslaggevers, die zich onder meer uitvoerig heeft beziggehouden met vlucht MH17, staat ietwat beduusd de verslaggevers te woord. “De prijs voor Moeratov kan ons een beetje meer vertrouwen geven in deze donkere maanden voor de Russische journalistiek. Een druppel van hoop,” verzucht Kanygin.

Landverrader

Hij doelt op de golf van repressie die de onafhankelijke, kritische media in Rusland het afgelopen jaar heeft overspoeld. Velen van hen kregen het predicaat ‘buitenlands agent’, een oude term die staat voor landverrader en die het een medium vrijwel onmogelijk maakt te werken.

“Het is moeilijk,” erkent Kanygin. “Vrijwel iedere week wordt er wel een strafzaak geopend of vertrekt er iemand (van de oppositie, red.) uit Rusland. Maar de Nobelprijs voor Moeratov maakt ons blij, het is hartverwarmend.”

Opvallend positief was de reactie van het Kremlin. Een woordvoerder feliciteerde Moeratov en roemde zijn moed. “Hij werkt consequent volgens zijn idealen en zet zich daarvoor in. Hij is getalenteerd en dapper.” Tegelijkertijd verklaarde Rusland vrijdag opnieuw negen personen tot buitenlands agent, alsmede het Britse journalistencollectief Bellingcat.

Tegen de onafhankelijke nieuwssite Meduza.io zei Moeratov dat hij vond dat de Nobelprijs naar oppositieleider Aleksej Navalny had moeten gaan. “Ik geloof dat hij het verdiende voor zijn moed. Maar hij heeft alles nog vóór zich.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden