PlusAchtergrond

Dit weten we over de verdachte van schietpartij op 4 juliparade: ‘Een eenzaam, rustig mens’

De politie heeft de 22-jarige Robert ‘Bobby’ E. Crimo III gearresteerd na de schietpartij op een 4 juliparade in Highland Park in de Amerikaanse staat Illinois. Officieel is er nog geen aanklacht tegen hem opgesteld, maar de autoriteiten gaan er vanuit dat hij de schutter is. Wat weten we van hem?

Ielse Broeksteeg
Robert (Bobby) E. Crimo III. Beeld Robert Crimo via REUTERS
Robert (Bobby) E. Crimo III.Beeld Robert Crimo via REUTERS

Over de motieven van de jonge schutter is nog niets bekend. Crimo komt uit Highwood, niet ver van de plek waar de schietpartij plaatsvond. Hij zou in een appartementje in de achtertuin van het huis van zijn ouders wonen, in een groene, nette wijk. Saillant detail: zijn vader, Robert Crimo Junior, was in 2019 burgemeesterskandidaat voor Highland Park, maar verloor de verkiezingen.

In een Facebookpost uit die tijd stelde Crimo Junior dat zijn kandidaatschap hem ‘de kans biedt om iets terug te geven aan de gemeenschap die een thuis geworden is voor mij en mijn familie, al vele generaties lang’. Bobby’s moeder is volgens haar Instagrampagina een ‘holistische wellnessbeoefenaar’

Geen voortekenen

CNN citeert Bobby Crimo’s oom, Paul Crimo. Volgens die laatste was zijn neef altijd al een ‘stil kind’. “Hij is erg op zichzelf, een eenzaam, rustig mens.” De oom zegt dat hij nooit vrienden bij Bobby in het appartement zag en volgens hem had de jongen momenteel ook geen baan, maar werkte hij voor de coronapandemie wel in een bakkerij.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Een tekening van een persoon met een geweer, afkomstig uit een video die Robert (Bobby) E. Crimo III op YouTube zette. Beeld Robert Crimo via REUTERS
Een tekening van een persoon met een geweer, afkomstig uit een video die Robert (Bobby) E. Crimo III op YouTube zette.Beeld Robert Crimo via REUTERS

Naar verluidt was Crimo op YouTube actief onder de naam ‘Awake The Rapper’. In video’s die hij op de site zette, zijn tekeningen te zien waarin figuren met geweren poseren en waarin wordt verwezen naar een bloedbad.

Crimo’s oom zegt niet veel met zijn neef om te zijn gegaan, hoewel hij hem sinds diens geboorte kent. Ook zegt hij geen voortekenen te hebben opgepikt die erop duidden dat zijn neef iets dergelijks van plan was.

Paul Crimo zag zijn neefje voor het laatst op zondagavond, toen hij op zijn computer bezig was: “Alles leek normaal.” Hij vindt het verschrikkelijk wat er is gebeurd. “Hier wonen goede mensen. Ik leef ontzettend mee met de mensen die dierbaren zijn verloren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden