Dit weten we over de man die 20 mensen doodschoot in winkelcentrum El Paso

De verdachte die zaterdag in El Paso (Texas) het vuur opende op bezoekers van een winkelcentrum, is de 21-jarige Patrick Crusius uit Allen, een plaats vlakbij Dallas. Bij de schietpartij vielen 20 doden en 26 gewonden, zo bevestigt het Openbaar Ministerie. Wat weten we over de verdachte?

Bewakingsbeelden van Patrick Crusius, die gewapend een WalMart-winkel binnenloopt. Beeld AFP
Bewakingsbeelden van Patrick Crusius, die gewapend een WalMart-winkel binnenloopt.Beeld AFP

De Amerikaanse federale politiedienst FBI beschouwt de schietpartij in de stad El Paso als een terroristische aanslag en zogeheten hate crime.

Allen, een buitenwijk van Dallas en de laatst bekende woonplaats van Crusius, ligt op een goede 1000 kilometer ten oosten van El Paso. Volgens openbare documenten zou de verdachte er wonen met zijn ouders en ook een tweelingzus en oudere broer hebben. De familie heeft nog niet op de schietpartij gereageerd.

Een journalist van de Fort Worth Star-Telegram bericht via Twitter dat agenten van de FBI en het ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) huiszoekingen uitvoeren en mensen interviewen die mogelijk familie zijn van Crusius.

Crusius studeerde in 2017 af aan de Plano Senior middelbare school in Allen en ging van de herfst van 2017 tot het voorjaar van 2019 naar Collin College, een hogeschool in McKinney, ten noorden van Dallas. De school heeft intussen bevestigd dat hij een voormalig student is.

Eenling

Een bron binnen de politie vertelde aan CBS News dat de verdachte beschouwd werd als ‘jongere met problemen’. Leigh Ann Locascio, een voormalige buurvrouw, noemt Crusius “een echte eenling”, die altijd alleen in de bus zat op weg naar zijn middelbare school. Hij liet zich volgens haar negatief uit over kinderen die aan sport deden of lid waren van de schoolband. Hij was ‘erg afstandelijk’ en iemand die ‘weinig contact had met anderen'.

Haar zoon Tony Locascio wandelde regelmatig met Patrick Crusius en zijn zus naar school. Volgens de jongen liep Patrick Crusius altijd voor of achter hen en was hij altijd erg op zichzelf. Hij hield van dieren en had een slang als huisdier, vertelt Locascio. “Hij sprak met niemand. Niemand kende hem echt.”

Een politieagent voor de ouderlijke woning van Crusius in Allen, Texas. Beeld AP
Een politieagent voor de ouderlijke woning van Crusius in Allen, Texas.Beeld AP

AK47

Een verwijderd Twitteraccount onder Crusius’ naam vond een foto leuk waarop met vuurwapens de naam ‘Trump’ werd gespeld. Volgens de eerste berichten zou de verdachte het vuur geopend hebben met een automatisch aanvalsgeweer van het type AK47 en twintig minuten lang in het rond geschoten hebben. Hij verzette zich volgens de politie niet tijdens zijn arrestatie.

LinkedIn-profiel

Een ook al verwijderd profiel op LinkedIn in de naam van Patrick Crusius doet weinig ambitie vermoeden. “Ik ben niet echt gemotiveerd om meer te doen dan wat nodig is om rond te komen. Werken is in het algemeen klote, maar ik denk dat een carrière in softwareontwikkeling wel bij me zou passen. Ik breng elke dag zo’n 8 uur voor de computer door, dus dat telt wel qua technologische ervaring, denk ik.” Op zoek gaan naar een baan was hij niet van plan. ‘Ik ga gewoon kijken welke carrières in de technologie zich aanbieden.’

Manifest

De autoriteiten onderzoeken een haatmanifest dat van de hand van Crusius zou zijn en voor de schietpartij op internetforum 8chan gepost werd. De authenticiteit van het document moet nog bevestigd worden. Het stond al bijna twintig minuten online voordat de politie een telefoontje kreeg over de schietpartij, schrijft The New York Times.

In het vier pagina’s tellende document, getiteld ‘The Inconvenient Truth’ legt de auteur uit waarom hij tegen rassenvermenging is. Hij wil ‘vreemdelingen graag terugsturen’ en voorspelt dat er een genocide op komst is. Latino’s zijn verantwoordelijk voor de ‘verrotting van Amerika,’ stelt hij. Zijn aanval is ‘een reactie op de Latijns-Amerikaanse invasie van Texas’.

Crusius hekelt het wanbeleid van zowel de Democraten als Republikeinen. Die laatsten zijn vooral schuldig omdat ze grote corporaties hun gang laten gaan in de VS, die zijn immers pro-immigratie en handelen ten koste van het milieu en de beroepsbevolking. De Democraten zijn dan weer voor immigratie, waardoor het land binnenkort een eenpartijstaat zal worden, stelt hij. Met de toenemende automatisering zullen er bovendien te weinig banen zijn om de blanke bevolking én de immigranten aan het werk te houden.

Bloedbad Christchurch

Crusius ging er volgens het manifest vanuit dat hij gedood zou worden door de politie of de ‘indringers’, zoals hij de Hispanics noemde.

Crusius geeft ook aan dat hij geïnspireerd is door de schutter die in maart in Nieuw-Zeeland het vuur opende op bezoekers van een moskee en 51 mensen doodschoot. Hij zegt dat hij zich tegen latino’s keerde na het lezen van ‘The Great Replacement’, een blank-nationalistische samenzweringstheorie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden