Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 26 april

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben aangetoond dat het Covid-19-virus door de lucht overdraagbaar is. Italië meldde het laagste aantal nieuwe coronadoden sinds anderhalve maand, en de Amsterdamse parken en kades lagen vol mensen. Dit was het belangrijkste coronanieuws van zondag 26 april.

Een arts bij de hoofdingang in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Beeld ANP
Een arts bij de hoofdingang in het Amsterdam UMC, locatie AMC.Beeld ANP

Cijfers

Het aantal gemelde corona-doden is de afgelopen 24 uur gestegen met 66. Daarnaast zijn er 75 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM. Beide aantallen lagen sinds de piek van eind maart niet zo laag. Het totaal aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus staat hiermee op 4475 en het totaal aantal patiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) op 10.456.

Onderzoek Erasmus bevestigt: corona via lucht overdraagbaar

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben met een onderzoek met fretten wetenschappelijk aangetoond dat het Covid-19-virus door de lucht overdraagbaar is. Daarmee is voor het eerst bewijs geleverd dat social distancing nodig is, stelt moleculair viroloog Sander Herfst van het Erasmus MC.

Drukte in parken

Het dringende blijf-binnen-advies verloor het zondag wederom van het weer. Kades en parken stroomden vol met mensen. Sociologen verbaast het niets. “Het is een wonder dat zoveel mensen wél thuisblijven.”

Nertsen met corona

Bij twee nertsenfokkers in Brabant zijn besmette beesten aangetroffen. Het kabinet neemt maatregelen. Er is een onderzoek ingesteld om de bron van de besmettingen te achterhalen. Omdat de twee bedrijven in Milheeze en Beek en Donk enkele medewerkers hadden met verschijnselen van het coronavirus wordt uitgegaan van een besmetting van mens op dier.

Geen volle trein meer

Het is in de 1,5 metersamenleving geen optie meer om treinen of bussen tot de nok toe te vullen met mensen. Sterker nog: het kabinet overweegt serieus om in het openbaar vervoer de komende tijd voorrang te geven aan mensen met vitale beroepen. “Niet meer voor de flauwekul met de trein, om alleen even iets leuks te gaan doen,” zei minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in het tv-programma WNL op Zondag.

Spaanse kinderen na 1,5 maand lockdown weer naar buiten

Spanje zette zondag de eerste stap bij de versoepeling van de maatregelen tijdens de lockdown. Kinderen mochten eindelijk weer naar buiten.

Martínez Meritxell woont met haar echtgenoot en zoontje Bertí (4) omringd door bos en heuvels in de provincie Barcelona. Haar familie raakte ontredderd door de strenge quarantainemaatregelen. ‘Als we zo moeten leven, waarom heb je me dan gekregen?’ vroeg Bertí twee dagen nadat hij niet meer naar buiten mocht.

Italië meldt laagste aantal doden sinds half maart

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 260 mensen overleden aan Covid-19. Dat is het laagste aantal sinds 14 maart, toen Italië nog 175 doden meldde, volgens uit officiële cijfers.

Sinds 14 maart telde het land meer dan 300 doden per dag, met uitschieters naar bijna duizend. In totaal zijn in Italië nu 26.644 mensen door het longvirus overleden.

300 in Marokko gestrande Nederlanders onderweg naar huis

Er is een vliegtuig onderweg naar Nederland vanuit Marokko met daarin 300 Nederlanders die eindelijk terugkeren naar huis. Zondagavond steeg een vliegtuig van TUI op uit de Marokkaanse badplaats Casablanca. Iets na een uur zal vlucht OR8378 landen op Schiphol.

KNVB wil overheidssteun

De KNVB heeft de overheid om steun gevraagd. Volgens de voetbalbond bedraagt het inkomstenverlies door het afbreken van het seizoen vanwege de coronacrisis zo’n 300 miljoen euro en kan de schade zelfs oplopen tot 400 miljoen euro.

Duitsland voert draagplicht mondkapje in

In Duitsland wordt vanaf maandag het verplichte mondkapje ingevoerd. De mond en de neus moeten dan zijn bedekt in het openbaar vervoer en meestal ook in winkels.

In de meeste deelstaten geldt de plicht meteen maandag al, Sleeswijk-Holstein sluit als laatste aan op woensdag. In sommige deelstaten zoals Saksen en Thüringen moesten de inwoners sinds vorige week al een mondmasker dragen. Overigens hoeven de luchtwegen niet per se te worden bedekt door een masker. Een sjaal of doek mag ook. Het gaat er maar om dat er geen druppeltjes kunnen vrijkomen, want daarin kan het coronavirus zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden