PlusOverzicht

Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 17 april

Burgemeesters roepen op tot een verbod op evenementen in de zomer; de Chinese economie krimpt voor het eerst in tientallen jaren; een virtuele Koningsdag op de Dam. Dit was het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 17 april.

Het Parool
Inwoners van een verpleeghuis in Frankrijk wachten op een coronatest. Beeld AFP
Inwoners van een verpleeghuis in Frankrijk wachten op een coronatest.Beeld AFP

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog.

RIVM: 144 nieuwe sterfgevallen, 156 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 144 meldingen geweest van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat meldt het RIVM. Ook zijn 156 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld.

Het totale dodental komt daarmee op 3459. Het aantal nieuwe doden ligt 37 lager dan op donderdag; toen werden er 181 sterfgevallen gemeld.

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1235, 23 minder dan donderdag. Daarvan liggen 1183 mensen in Nederland en 52 in Duitsland.

CBS: naar schatting 5000 sterfgevallen afgelopen week, 2000 meer dan gemiddeld

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat er in week 15 (van maandag 6 tot zondag 12 april) tussen de 4700 en 5300 mensen zijn overleden. Dat aantal is vergelijkbaar met week 14 (30 maart tot en met 5 april) toen er 5037 mensen overleden. Het CBS zegt wel dat de cijfers over week 15 wat onzekerder zijn, omdat er vanwege Pasen een vertraging in de registratie van het aantal doden zit.

In de eerste tien weken van 2020 overleden er gemiddeld 3132 mensen per week.

Burgemeesters aan kabinet: verbied evenementen ook in de zomer

Burgemeesters van grote steden willen dat alle grote evenementen tot 1 september worden verboden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie bevestigt dat de burgemeesters ‘die vraag hebben neergelegd’.

Kledinginzamelaars kunnen aanbod niet aan: ‘Lever uw textiel nu niet in’

Kledinginzamelaars als Sympany vragen Amsterdammers hun oude kleding de komende tijd niet in te leveren. De opslag ligt al overvol en afnemers – vaak tweedehandswinkels – nemen geen kleding meer aan. Sympany heeft zelfs twee extra loodsen moeten huren om kleding en schoenen op te slaan.

Kwart ontvangt geen thuiszorg meer: ‘Wat moet je nu?’

Bijna een kwart van de mensen die voor de corona-uitbraak thuiszorg of begeleiding door een wijkverpleegkundige ontving, krijgt dat nu helemaal niet meer. Nog eens 18 procent ontvangt minder zorg dan voorheen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, die 200 patiëntenfederaties vertegenwoordigt, onder bijna 1400 mensen.

Trump presenteert plannen voor heropenen economie

President Donald Trump wil de Amerikaanse economie geleidelijk heropenen, te beginnen met de staten waarin het coronavirus nauwelijks heeft toegeslagen. “We beginnen ons leven weer,” zei Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. “Onze aanpak omvat drie fases in het herstel van ons economische leven. We gaan niet direct helemaal open, maar voorzichtig stap voor stap. Sommige staten kunnen eerder open dan andere.”

Ondertussen: opnieuw een recordaantal doden in de VS

Voor de derde dag op rij is een recordaantal mensen in de VS gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen 24 uur zijn er 4491 doden geregistreerd. Woensdag waren dat er nog 2569, de dag daarvoor stierven 2228 inwoners. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore op basis van een dagelijkse telling.

Ouders krijgen in juni of juli geld terug voor de onbenutte kinderopvang

Ouders met kinderen in de kinderopvang kunnen in juni of uiterlijk juli compensatie verwachten voor de rekeningen die ze doorbetalen nu de dagverblijven zijn gesloten. De regering heeft 175 miljoen euro uitgetrokken om alle ouders geld terug te geven. Ze hoeven daar zelf niets voor te doen.

Klimaatprotest anno corona: geen mensen, maar lege schoenen in Den Haag

Hoe kun je nog demonstreren in tijden van corona? De klimaatactivisten van Extinction Rebellion bedachten een oplossing. Ze lieten zich vrijdag op het Plein voor de Tweede Kamer vertegenwoordigen door hun schoenen, 1029 paar. Lees hier verder.

Chinese economie krimpt

Voor het eerst in jaren moet de Chinese economie een achteruitgang optekenen. In vergelijking met de eerste drie maanden van vorig jaar ging het bruto nationaal product er in China in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent op achteruit. Dat meldt het Chinese bureau voor statistiek vrijdag. Die krimp heeft alles te maken met de coronapandemie.

Bijna 1300 doden meer in Wuhan dan eerder gemeld

De Chinese stad Wuhan, waar eind vorig jaar het coronavirus voor het eerst opdook, heeft het aantal mensen dat is gestorven door het longvirus flink naar boven bijgesteld. In de miljoenenstad zijn 1290 meer doden gevallen dan eerder naar buiten is gebracht. Dat meldt de Chinese staatszender CCTV. Hiermee bedraagt het dodental in het hele land nu 4632.

Ook het aantal besmettingen is aangepast, namelijk met 325 extra gevallen. In heel China zijn sinds de uitbraak bijna 85.000 mensen geïnfecteerd. Ruim 79.000 van hen zijn inmiddels hersteld. Lees hier meer.

Bolsonaro is social distancing zat

Terwijl het aantal besmettingen en doden in het land als gevolg van het coronavirus elke dag oploopt, heeft de Braziliaanse president Jair Bolsonaro donderdagmiddag (lokale tijd) zijn minister van Gezondheid Luiz Henrique Mandetta ontslagen. Lees hier verder.

Virtueel Kingsday Festival op de Dam

Om toch nog een veilige en alternatieve Koningsdag te kunnen vieren, wordt op 27 april het Kingsday VR Festival gehouden. Het live-evenement in virtual reality speelt zich af op de Dam en bevat onder meer muziekoptredens en een lichtshow. De opbrengst wordt gedoneerd aan de Voedselbank.

Verpleeghuizen wekenlang genegeerd bij verdeling mondkapjes

Verpleeghuizen en thuiszorgorganisaties stonden wekenlang achteraan bij de verdeling van mondkapjes. Dat was een bewuste keuze van het kabinet, blijkt uit een reconstructie. Klachten en waarschuwende woorden drongen niet door. Lees hier meer.

Experts koersen af op advies: basisscholen open, middelbare nog niet

Basisscholen en kinderdagverblijven kunnen mogelijk na de meivakantie weer open. Middelbare scholen moeten de deuren misschien langer gesloten houden, omdat hun rol bij de verspreiding van het coronavirus groter lijkt. Op een dergelijk advies lijkt het Outbreak Management Team (OMT) voor te sorteren.

Het OMT is een groep experts die het kabinet adviseert tijdens de coronacrisis. Zij schrijven deze week in dat uit hun modellen blijkt dat de opening van kinderdagverblijven en basisscholen weliswaar zorgt voor meer besmettingen onder basisschoolkinderen en hun ouders, maar dat dit nauwelijks leidt tot extra opnames op de intensive care. Lees hier verder.

Autoriteit Persoonsgegevens checkt opzet corona-apps

De Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt de opzet van zeven corona-apps die het kabinet overweegt. Maandag komt de privacywaakhond met haar bevindingen.

Als het verwerken van persoonsgegevens een hoog risico oplevert voor burgers, moet de AP eerst geraadpleegd worden voor die verwerking mag starten. De zeven apps waar de waakhond nu naar kijkt, staan op de shortlist van het kabinet. De autoriteit bekijkt of de opzet van de apps voldoet aan de vereisten van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Vrijdag liet het kabinet weten de toekomstige corona-app niet verplicht te stellen. Mensen kunnen die app vrijwillig op hun mobiele telefoon downloaden, zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Het is de bedoeling dat de nieuwe app mensen waarschuwt als zij in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Zij kunnen dan uit voorzorg twee weken in quarantaine gaan, ook als ze zelf nog geen klachten hebben.

Mogelijk vijfde gevangene met corona in detentiecentrum Schiphol

Een vijfde gevangene in het Justitieel Complex Schiphol is geïsoleerd omdat hij gezondheidsklachten heeft die passen bij besmetting met het coronavirus. Dat voedt de onrust in het detentiecentrum. Lees hier verder.

NS breidt rooster weer wat uit: meer intercity’s, IC Direct rijdt weer

De Nederlandse Spoorwegen breiden de sinds 21 maart geldende basisdienstregeling iets uit. Alle stations waar normaliter intercity’s stoppen, krijgen vanaf 29 april minstens eens per uur een intercity. Ook het Randstad-nachtnet en de IC Direct gaan weer rijden.

Het coronavirus wereldwijd

Nog steeds wachten bijna 99.000 inwoners van de Europese Unie die sinds de corona-uitbraak in vaak verre landen zijn gestrand op repatriëring. Het gaat om toeristen, personen die op familiebezoek waren en mensen die voor een korte tijd werk hadden, vooral in Azië, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Er zijn de afgelopen weken al 500.000 EU-burgers terug naar huis gevlogen, aldus de Europese Commissie.

Het wereldwijde aantal doden door het nieuwe coronavirus is gestegen tot boven de 150.000. Dat blijkt uit een telling van de website Worldometer. De meeste slachtoffers zijn gevallen in de Verenigde Staten, waar zeker 35.000 mensen aan Covid-19 zijn overleden.

België
Het aantal sterfgevallen in België door het coronavirus of een vermoeden daarvan is naar 5163 gestegen. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen blijven dalen, maakten de Belgische gezondheidsautoriteiten bekend. “Het virus neemt in kracht af, maar de situatie in de zorgcentra is nog zeer ernstig,” zei viroloog Steven Van Gucht.

Er is ook goed nieuws: een coronapatiënt in België besmet gemiddeld nu 0,8 andere personen. “Dat betekent dat de epidemie in ons land krimpt,” zei Van Gucht vrijdag op de dagelijkse persconferentie van het crisiscentrum. Vorige maand lag het cijfer nog tussen de 2 en 3.

Duitsland
Het aantal infecties met het coronavirus in Duitsland ligt op bijna 137.000. Dat meldde het Robert Koch Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, dat de officiële cijfers bijhoudt. Dat waren er ruim 3700 meer dan de dag ervoor. 4020 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen van besmetting met het virus overleden.

Volgens Duitse media stak een besmet persoon begin maart in Duitsland gemiddeld drie anderen aan met het virus. Het RKI maakte vrijdag bekend dat dit inmiddels is teruggebracht naar 0,7. Dat betekent dat het aantal nieuwe coronagevallen langzaam terug zal zakken, aldus het instituut.

Italië
In Italië zijn vrijdag bijna 3500 nieuwe besmettingsgevallen met corona geregistreerd, enkele honderden minder dan een dag eerder. Het officiële dodental liep met 575 op tot 22.745. De dagelijkse sterftecijfers en nieuwe infecties zijn nu al anderhalve week stabiel. De huidige cijfers liggen aanzienlijk lager dan de pieken in maart, met rond de 6000 nieuwe gevallen per 24 uur.

Spanje
In Spanje zijn voor zover bekend 19.478 mensen gestorven door het coronavirus. Dat zijn er 357 meer dan donderdag. In totaal zijn er 188.086 besmettingen vastgesteld, 5252 meer dan donderdag. Dat is de grootste stijging in een dag sinds 9 april.

Spanje is een van de zwaarst getroffen landen van Europa. Het land heeft net als veel andere verregaande maatregelen genomen om het virus te beteugelen. Zo moeten mensen zo veel mogelijk thuisblijven en zijn veel bedrijven op slot.

Frankrijk
Het geregistreerde dodental door het coronavirus in Frankrijk is vrijdag met 761 gestegen tot 18.681. Het aantal vastgestelde besmettingen staat op ruim 165.000.

Zweden
Zweden gaat het testen op het coronavirus intensiveren. Het Scandinavische land hanteert tot dusver veel soepelere regels in de strijd tegen de infectieziekte dan andere landen in Europa. Vrijdag kondigde de regering toch aan de bevolking de komende weken op grotere schaal te gaan onderzoeken op mogelijke besmetting met het gevreesde longvirus.

Syrië
In het door Koerden beheerste noordoosten van Syrië is de eerste coronadode geregistreerd. In heel Syrië zijn 33 besmettingsgevallen bekend, twee patiënten zijn overleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden