Dit was het belangrijkste coronanieuws van 21 maart

Honderden patiënten uit Brabant moesten overgebracht worden naar ziekenhuizen elders in het land en door heel Europa werden flinke stijgingen van het aantal besmettingen gemeld. Wat was het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 21 maart? Een overzicht.

Het Parool
Ziekenhuismedewerkers maken een coronapatient gereed voor herplaatsing vanuit het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Beeld ANP
Ziekenhuismedewerkers maken een coronapatient gereed voor herplaatsing vanuit het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.Beeld ANP

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Nieuwe patiënten in Nederland, 637 nieuwe besmettingen

Met een toename van 637 besmettingen ten opzichte van vrijdag zijn er nu in Nederland in totaal 3631 mensen besmet met het coronavirus. Onder hen zijn 836 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Dat meldt het RIVM zaterdagmiddag. 136 mensen zijn in totaal nu overleden aan de ziekte; 30 meer dan vrijdag. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 63 en 95 jaar. Het werkelijke aantal besmettingen is waarschijnlijk veel hoger, omdat lang niet ieder mogelijk coronageval wordt getest.

Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuizen buiten de provincie

De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen circa 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht. Defensie is betrokken bij de overplaatsing van de patiënten. Zaterdag zijn al circa 60 van hen naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht.

Drukte op de zonnige zaterdag

Op verschillende plekken in Amsterdam was het zaterdag ondanks het advies om zo veel mogelijk thuis te blijven toch erg druk. Bezoekers van parken en markten bewaarden ook lang niet altijd de geadviseerde anderhalve meter afstand van elkaar. Het was een drukke dag in onder meer het Amsterdamse Bos en het Vondelpark, dat leidde tot veel irritaties bij anderen.

Ook in de rest van Nederland was het druk. Het aantal mensen dat zaterdag de natuur introk is groter dan normaal. Volgens een woordvoerster van Natuurmonumenten is het te vergelijken met een mooi paasweekeinde. Dat gold ook voor de stranden. De burgemeesters van Zandvoort en Bloemendaal deden de oproep aan dagjesmensen om niet naar het strand te komen. Treinen zijn soms ook nog drukbezet. De NS meldde dat er ‘her en der’ toch drukke treinen zijn.

‘Hand op hand voor onze dapp’re strijders’

Deze zondag is er geen Klassieker. Toch kwamen de eeuwige aartsrivalen Ajax en Feyenoord dit weekend samen. Dit keer niet voor een spannend duel, maar voor een gezamenlijke steunbetuiging aan al het Nederlandse zorgpersoneel.

Directeur-generaal van de WHO waarschuwt jongeren

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarschuwt jongeren voor de coronacrisis. Hij benadrukt dat ze niet ‘onoverwinnelijk’ zijn.

Ook de Amsterdamse politie richtte zich met een video op Facebook expliciet tot jongeren en waarschuwt hen om het coronavirus serieus te nemen.

Geen vluchten meer uit Spanje

Nederland laat geen vliegtuigen uit Spanje meer toe. Op enkele uitzonderingen na, zoals vluchten met terugkerende Nederlanders, medisch personeel of patiënten, geldt daarmee ook een vliegverbod voor Spanje.

Mondkapjes aangevoerd vanuit China

Opnieuw hebben de Chinese luchtvaartpartners van KLM, China Southern en Xiamen Airlines mondkapjes aangevoerd. Zaterdag kwamen er nog eens 150.000 mondkapjes en 100.000 paar handschoenen uit Sjanghai en Guangzhou aan op Schiphol. KLM gebruikt een deel van de gift zelf, aan boord van de repatriëringsvluchten die het momenteel uitvoert om gestrande Nederlanders op te halen. De rest gaat naar een aantal ziekenhuizen.

Rode Kruis krijgt veel aanbod van medische hulpmiddelen

Bij het Rode Kruis stromen de mails binnen met aanbiedingen van medische hulpmiddelen. Op een oproep hiertoe van de hulporganisatie wordt volop gereageerd. Ook komen er op de speciale Rode Kruis Hulplijn veel telefoontjes binnen met vragen over het coronavirus. In de eerste week is er al bijna 12.000 keer gebeld.

Verschillende Nederlandse ziekenhuizen, ook in Amsterdam, vragen mensen om vuurwerkbrillen te doneren ter bescherming van medewerkers. In het werken met coronapatiënten is ook het beschermen van ogen belangrijk om besmetting te voorkomen.

België controleert grens streng en dreigt met geldboetes

België ziet er streng op toe dat buitenlanders niet zonder geldige reden het land binnenkomen. Afgelopen dagen werden al Nederlanders aan de grens teruggestuurd die geen dringende reden hadden België te bezoeken. Maar de politie heeft gewaarschuwd dat het daar niet bij blijft en dat boetes worden gegeven. De strenge controles beperken zich niet tot grensovergangen op wegen. Er wordt ook politie te paard ingezet op het strand en op dijken, melden de autoriteiten zaterdag.

Stijging van coronabesmettingen in Europa

Italië
In Italië zijn sinds vrijdag 800 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is het hoogste aantal op één dag sinds de uitbraak van het virus in het land. Het totale aantal doden steeg tot 4825.

Spanje
Het aantal coronadoden in Spanje is in een dag met bijna een derde gestegen naar 1326.

Frankrijk
Ook Frankrijk registreert een sterke stijging van het aantal coronadoden. In een etmaal waren er 112 sterfgevallen en steeg het totaal tot 562.

Duitsland
In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus gestegen met 2705 patiënten naar 16.662. Nog eens zestien patiënten zijn in 24 uur aan de gevolgen van het virus overleden.

Verenigd Koninkrijk
Het aantal doden door het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is gestegen tot 233 nadat in Engeland nog 53 sterfgevallen waren gemeld.

Litrouwen en Bosnië
In Litouwen en Bosnië zijn voor het eerst patiënten aan het nieuwe coronavirus overleden.

Ierland
Het aantal gevallen van het coronavirus in Ierland is gestegen met 102 tot 785.

Finland
Finland bevestigde zaterdag een eerste dode als gevolg van het coronavirus.

Turkije
Het dodental in Turkije door het coronavirus is zaterdag gestegen met 12 tot 21.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden