Plus

Dit was het belangrijkste coronanieuws van 13 april

Het aantal patiënten in Nederland op de intensive care is opnieuw gedaald, pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter vanwege de grote werkdruk en de politie deelt tijdens het paasweekend 1800 ‘coronaboetes’ uit. Dit was het belangrijkste coronanieuws van maandag 13 april.

Het Parool
Een internist-infectioloog luistert naar de longen van een coronapatient. Beeld ANP
Een internist-infectioloog luistert naar de longen van een coronapatient.Beeld ANP

RIVM: 86 nieuwe sterfgevallen, 147 nieuwe ziekenhuisopnames

De afgelopen 24 uur zijn in Nederland 86 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Ook zijn 147 nieuwe coronagerelateerde ziekenhuisopnames gemeld. Beide cijfers zijn een daling ten opzichte van een dag eerder.

Aantal patiënten op intensive care daalt

In Nederland liggen maandag nog 1338 mensen op de intensive care, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een daling van 20 ten opzichte van 24 uur eerder. Zondag daalde het aantal patiënten op de intensive care ook al met 33. “Het beeld van een geleidelijke daling lijkt stabiel. Dat is hoopgevend,” zei Ernst Kuipers, voorzitter van van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter om coronadrukte

Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Dat meldde de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) tegen het ANP.

Politie deelt in paasweekend ‘1800 coronaboetes’ uit, maar is over het algemeen tevreden

De politie heeft tijdens het paasweekend zo’n 1800 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet hielden aan de geldende regels met betrekking tot het coronavirus. Ze ontvingen het proces-verbaal omdat ze met drie of meer personen te dicht bij elkaar waren.

Over het algemeen is de politie tevreden over de wijze waarop de Nederlandse bevolking tijdens het paasweekend is omgesprongen met de coronamaatregelen. Op de meubelboulevards en in de natuur was geen sprake van drukte, al moest er wel opgeroepen worden de Bollenstreek te mijden.

Huisartsen gaan niet-geteste coronadoden registreren

Nederlandse huisartsen gaan samenwerken om in kaart te brengen hoeveel mensen er overlijden die niet positief hebben getest op het coronavirus, maar wel aan de gevolgen ervan overlijden. Niet-geteste patiënten komen nu niet voor in de statistieken, omdat die zich voornamelijk richten op ziekenhuizen en de intensive care.

Huisartsen leveren buiten het ziekenhuis veel zorg aan patiënten met een sterk vermoeden van een Covid-19-infectie, melden de vakgroepen Huisartsgeneeskunde van de Nederlandse universiteiten. “Een deel van die patiënten is kwetsbaar, maar wordt niet naar het ziekenhuis gestuurd als de voor- en nadelen van een ziekenhuisopname zijn afgewogen.” Als zo’n patiënt komt te overlijden, gaat dat niet mee in de cijfers van het RIVM. De meldingen kunnen door de huisartsen worden gedaan via het zogenoemde platform ZorgDomein, waarvan 91 procent van de huisartsen al gebruikmaakt voor beveiligde gegevensuitwisseling, zoals verwijsbrieven naar het ziekenhuis.

Wereldwijd gewerkt aan vaccin

Er wordt wereldwijd gewerkt aan zeventig vaccins tegen het nieuwe coronavirus. In drie gevallen wordt ook al klinisch onderzoek gedaan met proefpersonen, blijkt uit een document van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Farmaceuten werken in een ongekend hoog tempo aan de ontwikkeling van vaccins tegen het virus. Het duurt normaliter jaren voordat zo’n middel op de markt kan worden gebracht. Om tijd te winnen worden bijvoorbeeld de gebruikelijke dierproeven overgeslagen.

Het coronanieuws wereldwijd

Belgie

In Vlaanderen zijn inmiddels meer coronadoden geteld in verpleeghuizen dan in ziekenhuizen. Volgens de jongste cijfers stierven tot nu toe 953 mensen in Vlaamse woonzorgcentra tegen 914 in ziekenhuizen.

In heel België bezweken het afgelopen etmaal 303 patiënten: een derde daarvan in ziekenhuizen en twee derde in de woonzorgcentra. Bij de sterfgevallen in de verpleeghuizen wordt vaak vermoed dat het coronavirus een grote rol heeft gespeeld.

Rusland

Rusland heeft maandag melding gemaakt van ruim 2550 nieuwe coronagevallen. Het gaat om het grootste aantal nieuwe besmettingen dat in een etmaal is gemeld door de Russische autoriteiten.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in Rusland volgens officiële cijfers bijna 150 patiënten met het virus overleden. Bij ruim 18.000 mensen is vastgesteld dat ze besmet zijn geraakt. Experts waarschuwen dat officiële cijfers geen volledig beeld geven, omdat niet iedereen met het virus wordt getest.

Spanje

In Spanje zijn de strenge lockdown-maatregelen maandag een beetje versoepeld. De politie deelde op stations mondkapjes uit aan mensen die weer naar hun werk gaan.

De autoriteiten maakten maandag melding van het laagste aantal nieuwe coronagevallen sinds 20 maart. Inmiddels is bij 169.496 mensen in het land vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus, 3477 meer dan een dag eerder. Het aantal sterfgevallen door de uitbraak steeg met 517 naar 17.489.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is het dodental door besmetting met het coronavirus met 717 gestegen tot 11.329. De slachtoffers lagen allen in een ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt.

Het aantal Britten dat de gevreesde infectieziekte heeft opgelopen nam met ruim 4300 toe, bijna duizend minder dan de twee voorgaande dagen. Het totaal aantal geregistreerde patiënten kwam daarmee op meer dan 88.500.

Italië

In Italië, epicentrum van de corona-uitbraak in Europa, zijn inmiddels meer dan 20.000 coronadoden geregistreerd. Binnen een etmaal ging het om 566 nieuwe sterfgevallen. Een dag eerder waren er nog 431 geregistreerd. Het aantal nieuwe gemelde besmettingen daalde wel licht, net als het aantal patiënten op de intensievezorgafdelingen. Italiaanse deskundigen durven sinds enkele dagen over positieve signalen te spreken.

Duitsland

Het aantal coronadoden in Duitsland heeft de 3000 overschreden. Dat blijkt uit een Amerikaanse telling op basis van mediaberichten. Het Duitse persbureau DPA daarentegen heeft het over 2942 sterfgevallen, maar wijst erop dat de officiële cijfers uit de zestien deelstaten op uiteenlopende tijden komen. Bij de doden gaat het om geregistreerde coronagevallen. Mogelijk ligt het daadwerkelijke aantal hoger.

In vergelijking met andere grote Europese landen is het sterftecijfer in Duitsland relatief laag met 36 coronadoden per miljoen inwoners, volgens de Amerikaanse website Worldometer. In Spanje en Italië bijvoorbeeld ligt het aantal gemelde coronadoden per miljoen inwoners veel hoger, namelijk 374 en 329. Ter vergelijking: voor Nederland gaat het om 165 per miljoen.

Verenigde Staten

Het aantal sterfgevallen door het coronavirus is in de Verenigde Staten is de 23.000 gepasseerd. De Amerikaanse site Worldometers, die de situatie nauwgezet bijhoudt, meldde maandag dat inmiddels 23.252 mensen aan de ziekte zijn bezweken. De gegevens van onder meer de staten Massachusetts, Illinois en Connecticut zijn daarin nog niet verwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden