Overzicht

Dit is wat we tot nu toe weten over de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het vierjaarlijkse circus rondom de Amerikaanse verkiezingen kwam zaterdag 7 november eindelijk tot een einde: Joe Biden werd door verschillende Amerikaanse media uitgeroepen tot de 46ste president van de Verenigde Staten. Een overzicht van de belangrijkste laatste ontwikkelingen.

Het Parool

Volg het laatste nieuws over de verkiezingen in ons liveblog.

1. De strijd is beslist

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten. Volgens onder meer CNN en NBC wint hij in de belangrijke swing state Pennsylvania, wat hem 20 kiesmannen oplevert en dat is genoeg voor de overwinning.

De overwinning van Biden volgt op een slepende nek-aan-nekrace tussen Biden en president Donald Trump in Pennsylvania. Media durfden het dagenlang niet aan om een winnaar aan te wijzen in die staat. Het is nog onduidelijk hoe president Trump zal reageren op de winst van Biden. Hij had zichzelf al uitgeroepen tot winnaar en klaagde dat de verkiezing van hem wordt gestolen.

De 77-jarige Biden wordt nu de oudste president in de Amerikaanse geschiedenis. Zijn ‘running mate’ Kamala Harris schrijft ook geschiedenis. Zij wordt zowel de eerste vrouwelijke als de eerste zwarte vicepresident van de Verenigde Staten. Trump wordt de eerste president sinds George H.W. Bush in 1992 die geen tweede termijn krijgt.

2. Hoeveel kiesmannen heeft Biden?

Joe Biden heeft de verkiezingen gewonnen met zeker 279 kiesmannen, maar dat kunnen er ook nog meer worden. Op meerdere plaatsen in de VS worden nog steeds stemmen geteld. Sommige media zetten de Democraat al veel verder op voorsprong. Door te winnen in Pennsylvania (20 kiesmannen) ging Biden over de cruciale grens van 270 van de 538 kiesmannen die nodig zijn om te winnen.

Biden stond eerder op zaterdag volgens veel media op 253 kiesmannen. Door de winst in Pennsylvania kwam hij uit op 273. Nieuwszenders wezen hem later ook aan als winnaar in Nevada (6 kiesmannen), waardoor hij op 279 kwam te staan. Fox News kent de Democraat al 290 kiesmannen toe. Dat komt omdat die nieuwszender hem ook als winnaar aanwijst in Arizona (11 kiesmannen). Veel andere media durven dat nog niet aan.

De aankomende president won in zeker drie staten die in 2016 nog naar zijn rivaal Donald Trump gingen: Michigan, Pennsylvania en Wisconsin. Als Biden ook in Arizona de meeste stemmen krijgt, komt daar nog een vierde staat bij.

Dit zijn de tussenstanden in de swing states:

3. Biden krijgt felicitaties uit hele wereld

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden heeft de eerste felicitaties van buitenlandse leiders al binnen. “Gefeliciteerd Joe Biden en Kamala Harris. Onze twee landen zijn hechte vrienden, partners en bondgenoten. We delen een relatie die uniek is op het wereldtoneel,” zegt de Canadese premier Justin Trudeau.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas liet via Twitter weten dat zijn regering uitkijkt naar de samenwerking met de toekomstige Amerikaanse regering. De Ierse premier Micheál Martin zei dat Biden altijd ‘een echte vriend’ van Ierland is geweest. ‘Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met hem samen te werken.’

De Britse premier Boris Johnson feliciteert Biden ook met de overwinning en zegt ernaar uit te kijken om nauw met hem samen te werken aan hun gedeelde prioriteiten. President Emmanuel Macron van Frankrijk roept in een tweet de aankomend president op ‘samen’ op te treden om ‘de uitdagingen van vandaag aan te gaan.’

Pedro Sánchez, de Spaanse premier, wenst de Democraat ‘veel succes en het allerbeste. We kijken ernaar uit om met je samen te werken om de uitdagingen die voor ons liggen aan te pakken.’ De Duitse bondskanselier Angela Merkel ‘kijkt uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden. Onze trans-Atlantische vriendschap is onvervangbaar als we de grote uitdagingen van onze tijd willen overwinnen.’

Ook de burgemeester van Parijs liet van zich horen. ‘Welkom terug Amerika,’ schreef Anne Hidalgo op Twitter. Ze merkte op dat ‘we op het punt staan de vijfde verjaardag te vieren van het Klimaatverdrag van Parijs.’ Trump trok zijn land terug uit dat verdrag, maar Biden heeft duidelijk gemaakt direct weer te willen toetreden. Volgens Hidalgo is het vanwege de ‘klimaatcrisis’ meer dan ooit nodig om samen te werken.

4. Trump wil Biden via de rechter de pas afsnijden, rechtszaken in Nevada, Michigan en Georgia al verworpen

Donald Trump roept al langer dat de Democraten zich de verkiezingswinst illegaal willen toe-eigenen en richt zich in zijn verdacht­makingen vooral op het stemmen per post. Met bewijzen voor zijn fraudeclaims kwam Trump nooit.

Veel van de rechtszaken die het campagneteam van Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen in de belangrijke staten, zijn volgens juridische experts vooral bedoeld om verwarring te zaaien. Meerdere advocaten en hoogleraren zeggen tegen Amerikaanse media dat de meeste zaken geen schijn van kans maken. Volgens meerdere experts wil hij de aandacht afleiden van een mogelijke overwinning van Joe Biden en dat de focus komt te liggen op slecht voorbereide verkiezingen en mogelijke fraude.

Een rechtszaak van Trumps advocaten in Nevada is woensdag al verworpen. Het team van Trump zou niet genoeg toegang hebben gekregen tot de stembureaus. De rechter verwierp de zaak, omdat alles is gegaan volgens de regels die in Nevada van kracht zijn.

Veel andere zaken gingen ook over een minimaal aantal stemmen. Zo diende er een zaak over stemmen in Georgia die op een verkeerde stapel terecht waren gekomen. Trump wilde daarom het tellen stil laten leggen. De rechter wees zijn eis af. Ook de rechtszaken in Michigan en Philadelphia zijn door de rechter verworpen.

De enige zaak die volgens juridische experts echt invloed kan hebben op de uitslag, speelt in Pennsylvania. Het Hooggerechtshof van die staat heeft besloten dat poststemmen die op 3 november zijn verstuurd, nog geteld moeten worden als ze tot drie dagen na de verkiezingen binnenkomen. De Republikeinse Partij van Pennsylvania wilde dat de zaak voor het nationale Hooggerechtshof kwam, maar daar is de zaak vooralsnog niet met spoed behandeld. Dat zou na de verkiezingen nog kunnen gebeuren, mocht de staat van doorslaggevend belang zijn voor het resultaat van de verkiezingen.

5. Controleurs mogen van dichtbij toekijken bij telproces Philadelphia

Controleurs mogen van dichtbij stemmentellers in de gaten houden in Philadelphia, de grootste stad in Pennsylvania. Het campagneteam van Trump had een rechtszaak aangespannen om dit te bewerkstelligen. De president zei te vermoeden dat er met stembiljetten werd geknoeid.

Uren nadat de president in het gelijk werd gesteld, heeft hij opnieuw een aanklacht ingediend. Opnieuw beweert zijn campagneteam dat de tellingen niet goed worden gecontroleerd en dat er wordt gefraudeerd in Philadelphia. Bewijs voor de beweringen is er niet.

De rest van de dag op de hoogte blijven? Volg het laatste nieuws in ons liveblog.

null Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden