PlusAchtergrond

Dit is de vrouw die Trump als opperrechter wil aanstellen

Amy Coney Barrett wordt de opvolger van Ruth Bader Ginsburg, de overleden rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat melden ingewijden binnen de Republikeinse Partij in Amerikaanse media. Zaterdagmiddag (plaatselijke tijd) zal de Amerikaanse president Donald Trump officieel bekendmaken dat Barrett zijn kandidaat is.

Bob van Huet
 Amy Coney Barrett. Beeld via REUTERS
Amy Coney Barrett.Beeld via REUTERS

Amy Coney Barrett (48) heeft vanwege haar conservatieve geloofsbrieven veel fans onder de Republikeinen. Tijdens haar juridische stage heette ze een jaar de ‘favoriete medewerker’ van de in het rechtse kamp nog zeer gevierde opperrechter Antonin Scalia, die in 2016 overleed.

Barrett is een briljant jurist met ideeën die mogelijk kunnen ingaan tegen die van veel vrouwelijke rechters, meent bewonderaar Susan B. Anthony List, die een invloedrijke anti-abortuslobby aanvoert.

Barrett staat te boek als een rechter die de letter van de wet belangrijker vindt dan de geest, net als haar grote voorbeeld Scalia. Hij interpreteerde de grondwet altijd op basis van de — volgens hem — bedoelingen en overtuigingen van de opstellers in de 18e eeuw. Die zeer behoudende inslag maakt Barrett ook voor veel Trumpkiezers tot een voorbeeld.

Weinig populair bij Democaten

Democraten en Amerikaanse progressieven zien de benoeming van Amy Coney Barrett niet zitten. Veel van haar ideeën staan haaks op die van de in dat kamp aanbeden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg. Zo is Barrett niet alleen een uitgesproken tegenstander van abortus en het homohuwelijk, ook is ze tegen Obamacare (de ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen, opgezet door ex-president Barack Obama) en een voorstander van het recht om een wapen te dragen.

Barrett is daarbij ook actief lid van de christelijke (overwegend katholieke) organisatie People of Praise, die onder meer vindt dat mannen de spirituele leiders moeten zijn in het gezin en daarin ook een autoritaire rol op zich mogen nemen. De kans dat de Democraten haar daarover gaan doorzagen bij haar sollicitatie in de Senaat is groot.

‘Het koninkrijk van God opbouwen’

De uit New Orleans afkomstige Barrett is nu nog rechter aan het Hof van Beroep voor het zevende circuit. Ze is voormalig hoogleraar rechten aan de rechtenfaculteit van de katholieke universiteit van Notre Dame in de staat Indiana. Haar vader was advocaat bij de oliegigant Shell, haar moeder huisvrouw. Ze ging naar een katholieke meisjesschool en studeerde later summa cum laude af aan Notre Dame University.

Tijdens een lezing legde ze eens uit dat een carrière in de rechtspraak ‘slechts een middel’ was. Het doel was, zei ze, ‘het koninkrijk van God op te bouwen’. Ook opmerkelijk was een publicatie waarin zij ervoor pleitte dat katholieke rechters zich in sommige gevallen zouden moeten onthouden bij zaken waarbij de doodstraf opgelegd zou worden, vanwege morele bezwaren tegen de doodstraf.

Amy Coney Barrett geeft een lezing op 'haar' universiteit van Notre Dame. Beeld AP
Amy Coney Barrett geeft een lezing op 'haar' universiteit van Notre Dame.Beeld AP

Zeven kinderen

Barrett en haar echtgenoot, advocaat, Jesse M. Barrett (een voormalige openbare aanklager en studievriendje van Notre Dame) hebben zeven kinderen tussen 8 en 19 jaar oud. Twee daarvan zijn geadopteerd uit Haïti. Haar jongste kind heeft het downsyndroom. Ze is, als gezegd, vooral bekend als felle tegenstander van abortus. De Democraten zien Barrett daarom als de slechts mogelijkste vervanger van de vorige week overleden Ruth Bader Ginsburg, die haar leven lang juist steun heeft gegeven aan tegenstanders van strafbaarstelling van abortus.

Barrett stond in 2018 ook al op Trumps voorkeurslijstje met mogelijke vervangers van opperrechter Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos de president voor (de later vanwege #MeToo-aantijgingen omstreden) Brett Kavanaugh. Volgens de Amerikaanse zender NPR ging Barretts benoeming destijds niet door omdat ze door ziekte niet uit de verf kwam bij een laatste voorbereidingsgesprek met Trump.

Als haar kandidatuur wordt bevestigd door de Senaat, zal Barrett de jongste rechter zijn van het machtige en negenkoppige Hooggerechtshof in Washington.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden