Nieuws

Dit gebeurde vannacht: Oekraïne bang voor gifgas, VN bezorgd om ontheemde kinderen

Oekraïne is bang dat Rusland gifgas gaat gebruiken. Volgens onbevestigde berichten zou dat in Marioepol al gebeurd zijn. De VN meldt intussen dat bijna twee derde van alle Oekraïense kinderen op de vlucht is geslagen.

Mark van Assen
Pro-Russische troepen in het belegerde Marioepol. De vrees bestaat dat de stad snel zal vallen.  Beeld REUTERS
Pro-Russische troepen in het belegerde Marioepol. De vrees bestaat dat de stad snel zal vallen.Beeld REUTERS

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vannacht in zijn toespraak dat er meldingen zijn binnengekomen over het gebruik van gifgas. Volgens Oekraïense troepen die vechten in de stad Marioepol, die de al weken belegerde wordt, hebben de Russen ‘een onbekende giftige substantie tegen soldaten en burgers’ ingezet.

Er is nog geen bewijs voor geleverd, maar zowel de Britten als de Amerikanen nemen de beschuldigingen zeer serieus en zeggen onderzoek te doen. “Het gebruik van dit soort wapens zou een gevoelloze escalatie van dit conflict betekenen,” zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss. “President Poetin zal hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.”

Volgens Zelenski is de mogelijkheid dat Russen gifgas willen inzetten al eerder gemeld. “En ook toen al had er harder en sneller moeten worden opgetreden tegen Russische agressie.” Hij riep het Westen opnieuw op meer wapens te leveren.

Op de vlucht

VN-organisatie Unicef meldt dat er sinds het begin van de Russische invasie al bijna 5 miljoen kinderen op de vlucht zijn geslagen. Dat is twee derde van alle kinderen in Oekraïne. Ook zijn zeker 142 kinderen omgekomen, al wordt gevreesd dat dit aantal nog veel hoger ligt.

“Dit is ongelooflijk,” zei Manuel Fontaine, de directeur van de noodprogramma’s van Unicef maandag tegen de VN-Veiligheidsraad. “Ze hebben alles achter gelaten: hun huis, hun school en in veel gevallen ook hun familieleden. Ik heb verhalen gehoord over hoe wanhopige ouders hun kinderen in veiligheid probeerden te brengen. Van de 3,2 miljoen kinderen die nog thuis zijn, dreigt voor de helft hongersnood.”

Fontaine gaf aan dat hij zoiets nog nooit zó snel heeft zien gebeuren in zijn 31-jarige humanitaire loopbaan. Ook waarschuwde hij dat de situatie in steden als Kherson en Marioepol waarschijnlijk nog veel erger is. Daar zijn geen water en sanitaire voorzieningen meer.

De Verenigde Naties krijgen ook steeds meer meldingen van verkrachtingen en ander seksueel geweld. Het hoofd van de VN-vrouwenorganisatie roept op tot onderzoek en meer bescherming.

‘Alles raakt een keer op’

De burgemeester van Marioepol zegt dat al meer dan 10.000 burgers om het leven zijn gekomen. Zijn stad wordt al bijna vijftig dagen belegerd door Russische troepen. Volgens Vadim Boitsjenko kan het aantal zelfs stijgen tot 20.000. “De straten liggen bezaaid met lijken,” zei hij tegen persbureau AP.

Intussen zeggen de Oekraïense troepen die de stad nog altijd verdedigen dat hun munitie opraakt. Op Facebook schrijven militairen van het omstreden Azovbataljon dat ze verwachten dat ze snel zullen sneuvelen of gevangen zullen worden genomen: “We worden gebombardeerd door vliegtuigen en beschoten door kanonnen en tanks. We hebben al het mogelijke en onmogelijke gedaan. Maar alles raakt een keer op. De vijand heeft ons langzaam maar zeker teruggedrongen. Nu hebben ze ons omsingeld en proberen ze ons te vernietigen.” Overigens is niet duidelijk of het bericht daadwerkelijk van de militairen afkomstig is.

De vrees bestaat hoe dan ook dat Marioepol inderdaad snel dreigt te vallen, al wordt dit door Oekraïne zelf stellig ontkend. De stad, die al sinds begin maart wordt belegerd, is voor de Russen strategisch erg belangrijk. Ze verbindt de Krim, die al in 2014 door Moskou werd geannexeerd, met het oosten van Oekraïne. Dat is het gebied met de separatistische ‘volksrepublieken’ Loehansk en Donetsk, waarop nu de volle focus van het Russische leger ligt.

Volgens president Zelenski is het tevens te vroeg om de overwinning uit te roepen in de slag om de hoofdstad Kiev. De Russen mogen dan wel vertrokken zijn, maar het lijden van burgers is groot. Hij waarschuwde bovendien dat het Russische leger tienduizenden mijnen heeft achtergelaten. Ook in de oostelijke stad Charkov, waar nog steeds gevochten wordt, waarschuwen de autoriteiten via luidsprekers voor het gevaar van mijnen die overal liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden