Achter

Dit gebeurde vannacht: ‘burgers mogen steden verlaten’, Russen trekken net rond Kiev aan

Het Russische leger belooft maandagochtend een staakt-het-vuren in acht te nemen om burgers van verschillende Oekraïense steden, waaronder Kiev, Charkov, Marioepol en Soemi de kans te geven te vertrekken. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten.

Bob van Huët
Vrijwilligers hebben zich bij eenheden van de Nationale Garde gevoegd op aanvoerwegen naar de hoofdstad.  Beeld EPA
Vrijwilligers hebben zich bij eenheden van de Nationale Garde gevoegd op aanvoerwegen naar de hoofdstad.Beeld EPA

Ondertussen worden Russische soldaten en middelen in positie gebracht voor nieuwe beschietingen op diezelfde steden en de preparatie van de bestorming van de Oekraïense hoofdstad, zo staat in een rapport van de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten dat vannacht op Facebook werd gezet. Russische eenheden proberen de voorsteden steden Irpin en Bucha, die net buiten Kiev liggen, te controleren. Vanaf daar is het nog maar een paar kilometer naar de noordwestelijke stadsgrenzen.

In de hoofdstad wil het Oekraïense leger de laatste brug opblazen die de stad met het westelijke achterland verbindt om zo de verwachte opmars van Russische tanks te stoppen. “Als we het bevel krijgen of als we de Russen zien oprukken blazen we de brug op... met zoveel mogelijk vijandelijke tanks erop,” meldt een Oekraïense militair aan het Franse persbureau AFP.

De burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, meldde donderdag op zijn Telegramkanaal dat er gevochten werd in de buurt van de hoofdstad. Hij bezocht verschillende controleposten aan de stadsgrenzen om de Oekraïense veiligheidstroepen een hart onder de riem te steken. Amerikaanse functionarissen, geciteerd door de de Amerikaanse krant The Wall Street Journal, beweren dat Rusland Syrische huursoldaten ‘met ervaring in stedelijke guerrilla’ heeft gerekruteerd om in Oekraïne te gaan vechten.

Burgers ontvluchten Irpin met hulp van Oekraïense soldaten. Beeld AP
Burgers ontvluchten Irpin met hulp van Oekraïense soldaten.Beeld AP

Uitbreiden

Volgens het Russische persbureau IFAX geldt maandagochtend vanaf 8.00 uur een tijdelijk staakt-het-vuren bij verschillende steden om Oekraïense burgers de gelegenheid te geven te evacueren. Bij de zuidelijke stad Marioepol is een eerder afgesproken evacuatie van burgers tot twee keer mislukt.

Rusland wil later op maandag zijn militaire activiteiten in Oekraïne uitbreiden met raketaanvallen op de Oekraïense wapenindustrie, heeft de Russische minister van Defensie Igor Konasjenkov zondag aangekondigd. “Als onderdeel van de opdracht om Oekraïne te demilitariseren, zullen de troepen de Oekraïense defensie-industrie met precisiewapens bestoken.”

De Oekraïense president Volodimir Zelenski uitte in de nacht van zondag op maandag kritiek over het uitbleven van reacties van westerse leiders op die laatste Russische aankondiging. Volgens hem worden ook woonwijken onder vuur genomen in de Russische aanvalsgolven. “Denk aan het gevoel van straffeloosheid van de indringers. Ik heb vandaag van geen enkele wereldleider een reactie gehoord... geen woord, alsof de westerse leiders vanavond zijn opgelost. Dat er op ongewapende burgers wordt geschoten zullen we niet vergeten,” zei Zelenski in een video op Telegram.

Poetin ontkent

In een telefoongesprek met de Turkse president Erdogan heeft Vladimir Poetin nogmaals herhaald dat de ‘operatie’ in Oekraïne zal doorgaan tot de gestelde doelen zijn bereikt. Tijdens een telefoongesprek met Emmanuel Macron ontkende Vladimir Poetin opnieuw dat zijn leger ook woonwijken onder vuur neemt. Op verzoek van Macron zou Poetin hebben ingestemd met de evacuatie van burgers.

Maandag staat een derde onderhandelingsronde tussen Russen en Oekraïners op het programma. Maar de hoop op succes is klein, aangezien Poetin als voorwaarde de aanvaarding door Kiev van alle eisen van Moskou heeft gesteld, in het bijzonder de demilitarisering van Oekraïne en een neutrale status voor het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden