Nieuws

Dit gebeurde er vannacht: onzekerheid over raketaanval Marioepol, vredesgesprekken lijken te vorderen

Terwijl er verder wordt onderhandeld over vrede, gaat de oorlog in Oekraïne donderdag zijn vierde week in. Intussen blijft er onduidelijkheid over het aantal burgerslachtoffers dat is gevallen bij de luchtaanval op een als schuilplaats gebruikt theater in de belegerde stad Marioepol.

Het Parool
Sattelietbeelden van het theater in Marieopol van voor de raketaanval. Aan de voor- en achterkant van het gebouw is op de grond het Russische woord voor ‘kinderen’ te zien.  Beeld AP
Sattelietbeelden van het theater in Marieopol van voor de raketaanval. Aan de voor- en achterkant van het gebouw is op de grond het Russische woord voor ‘kinderen’ te zien.Beeld AP

Dat theater waarschuwde dat er binnen kinderen schuilden, zo blijkt uit satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies. Daarop is te zien dat buiten het gebouw in de belegerde havenstad ‘kinderen’ stond geschreven in het Russisch. Er is nog veel onduidelijk over het bombardement dat het theater woensdag zou hebben getroffen.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken beweert dat honderden mensen zich op het moment van het bombardement schuilhielden in het gebouw. Het beschuldigt Rusland van een oorlogsmisdaad. Human Rights Watch (HRW) stelt dat het niet uit kan sluiten ‘dat de aanslag gericht was op een militair doelwit in de omgeving’. Volgens de mensenrechtenorganisatie bood het theater plaats aan ‘zeker vijfhonderd burgers’.

Bunker

Maar ook in de nacht van woensdag op donderdag kwamen er geen verdere berichten of beelden over gewonden of doden uit de door de Russen omsingelde stad. Een Oekraïens parlementslid hoopt dat het dodental meevalt, omdat de burgers zich schuil zouden hebben gehouden in een speciaal ontwikkelde bunker onder het theater.

Moskou ontkent burgers als doelwit te zien. Het ministerie van Defensie zegt dat haar strijdkracht het gebouw niet heeft geraakt. Volgens hetzelfde ministerie zijn er gisteren zo’n 300 evacuees uit de stad in de Russische regio Rostov aangekomen.

Ondertussen gaan ook de aanvallen op andere Oekraïense steden door. Zo vielen er in Kiev zeker één dode en drie gewonden toen een appartementengebouw werd geraakt door de resten van een neergehaalde Russische raket.

Tegelijkertijd lijken de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland vorderingen te maken. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, stelde dat beide partijen spreken over een ‘neutrale status voor Oekraïne’. Onderhandelaar Vladimir Medinsky: “Oekraïne biedt aan een Zweedse of Oostenrijkse variant te worden van een neutrale, gedemilitariseerde staat. Maar wel een staat met zijn eigen leger en marine.”

Oorlogsmisdadiger

Buiten die onderhandelingen om klinkt er echter vooral nog dreigende oorlogstaal. De Russische president Poetin riep in een toespraak op de Russische tv op tot een zuivering van verraders in zijn eigen land. De Amerikaanse president Biden op zijn beurt noemde Poetin een oorlogsmisdadiger. Het Kremlin noemde die uitspraak weer ‘onvergeeflijk’.

Amerika levert Oekraïne ook honderd ‘kamikaze-drones’, een makkelijk te dragen en eenvoudig te gebruiken wapen. De zogenoemde Switchblade drone ontploft bij het raken van een doelwit. De Switchblade drones zijn ontwikkeld voor Amerikaanse commandotroepen en hebben ‘een directe invloed op het slagveld’. De drones zijn vanaf enkele kilometers afstand te besturen en kunnen precisieaanvallen uitvoeren op Russische troepen.

Vanuit Polen komen dit keer geen wapens, maar is er wel een oproep tot steun. Premier Morawiecki roept Europese, Britse en Amerikaanse leiders op om Kiev te bezoeken. Zelf stapte Morawiecki eerder deze week in de trein naar de Oekraïense hoofdstad om daar met zijn Tsjechische en Sloveense collega in gesprek te gaan met de Oekraïense president Zelenski. Morawiecki doet de oproep aan onder meer de Duitse en Franse regeringsleiders donderdag in de Duitse krant Bild. Olaf Scholz, Emmanuel Macron, Boris Johnson en Joe Biden zouden volgens hem naar het belaagde Oost-Europese land moeten trekken om er ‘in de ogen van de vrouwen en kinderen te kijken’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden