Dit gebeurde er vannacht: Marioepoel zonder gas, water en licht, explosies bij Kiev

Kiev ligt voor de zevende achtereenvolgende nacht onder vuur. Tegelijk boekt het Russische invasieleger successen in zuidelijk Oekraïne.

Bob van Huët
Getroffen gebouwen in Borodyanka, een kleine stad dichtbij Kiev. Beeld ALISA YAKUBOVYCH/EPA
Getroffen gebouwen in Borodyanka, een kleine stad dichtbij Kiev.Beeld ALISA YAKUBOVYCH/EPA

In vijftien Oekraïense steden is vannacht het luchtalarm afgegaan. Volgens het Oekraïense nieuwsplatform The Kyiv Independent gebeurde dat behalve in de hoofdstad Kiev ook in de belegerde steden Zhytomyr en Odessa. In Lviv, in het westen van Oekraïne, ging het alarm vijf keer af vannacht, maar de AD-verslaggever ter plaatse hoorde geen inslagen.

Bewoners van diverse steden werd gevraagd te schuilen in bunkers of metrostations. In de metro van Kiev schuilden vannacht rond de 15.000 mensen, volgens berichten. Burgemeester Wadym Boychenko van de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol meldt dat zijn 440.000 inwoners na luchtaanvallen nu zonder water, verwarming en elektriciteit zitten. Marioepol ligt vlak bij de zogenaamde contactlijn tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger in de regio Donetsk. De stad is strategisch belangrijk en is volgens experts een hoofddoel van de Russen.

“Vandaag was de zwaarste van alle zeven dagen van de oorlog,” zei Boychenko tegen het agentschap Unian. Loco-burgemeester van de stad, Serhiy Orlov, beschreef de situatie tegenover de BBC als ‘dicht bij een humanitaire catastrofe‘. Alleen al in een volledig verwoest stadsdeel vreesde hij veel doden. “Mijn vader woont daar. Ik kan hem niet bereiken. Ik weet niet of hij nog leeft of dood is.”

Strategisch belangrijk

Marioepol is strategisch zeer belangrijk, net als de Zuid-Oekraïense stad Cherson (290.000 inwoners), dat aan de monding van de Dnjepr ligt. Cherson is nu omsingeld en ingenomen door Russische soldaten. Igor Kolykhaev, burgemeester van Cherson, heeft gesproken met de Russische commandant, die nu een militair bestuur wil opzetten, aldus verslaggevers van The New York Times.

‘We bevinden ons in een zeer moeilijke situatie, er is geen reden om het te verergeren. We hebben geen strijdkrachten in de stad, alleen burgers en mensen die hier willen wonen,’ schreef Kolykhaev op Facebook. Het was moeilijk de vele doden te begraven, aldus de burgemeester. De regering in Kiev zou inmiddels ook erkennen dat Cherson is gevallen.

Explosies

In de buurt van het belangrijkste treinstation in Kiev werden krachtige explosies gehoord. Op sociale media verschijnen video’s waarop ontploffingen zijn te zien. In eerste instantie was het onduidelijk of het om een luchtaanval ging en wat de doelen daarvan zouden kunnen zijn. Burgemeester Vitali Klitschko van Kiev schreef op Telegram: ‘De vijand probeert door te breken in de hoofdstad.’

Naar verluidt zou een Russische kruisraket of een vliegtuig in de buurt van het station zijn neergehaald door de Oekraïense luchtafweer. Oekraïense media berichten ook over gevechten in de buitenwijken van de metropool. Deze informatie is niet onafhankelijk verifieerbaar.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt in een nieuwe video, die verscheen op Telegram, trots te zijn op het ‘heroïsche’ verzet van Oekraïne tegen Rusland. “We hebben als natie de plannen van de vijand in een week tijd gedwarsboomd. Plannen die ze jarenlang gesmeed hebben, die gluiperig en vol haat voor ons land en ons volk zijn.”

Zelenski zei ook dat er in de week sinds de invasie 9000 Russische soldaten zijn omgekomen. Rusland beweert zelf dat er 500 soldaten stierven de afgelopen week. Beide claims kunnen niet worden geverifieerd.

Clusterbommen

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn bij een luchtaanval in de Oost-Oekraïense stad Izyum bij Charkov acht mensen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Volgens berichten in de media werd een flat geraakt. Duitse experts verzamelen bewijzen voor schendingen van het oorlogsrecht in Charkov, waar clusterbommen zouden zijn gebruikt. Dat zou blijken uit beelden van de aanval op een stadswijk en uit niet-ontplofte projectielen die als bewijsmateriaal worden verzameld.

Een miljoen Oekraïners zijn in de week sinds de Russische invasie het land ontvlucht, meldt de VN-vluchtelingencommissaris op Twitter. ‘Voor de vele miljoenen die nog in Oekraïne zijn, is het tijd dat de geweren stil vallen, zodat levensreddende humanitaire hulp gestuurd kan worden,’ aldus Filippo Grandi.

Op de website van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties is te zien dat het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen naar Polen is vertrokken. Daar bevinden zich inmiddels ruim een half miljoen Oekraïners. In de buurlanden Slowakije, Moldavië, Hongarije en Roemenië worden ook vluchtelingen opgevangen. In Rusland worden meer dan 50.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, meldt de VN-organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden