Nieuws

Directie Shell aangeklaagd door aandeelhouder: bedrijf moet voldoen aan klimaatdoelen

De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt in het Verenigd Koninkrijk aangespannen door milieuorganisatie ClientEarth.

ANP
Activisten van Extinction Rebellion bij het Shellkantoor in Londen, 2020. Beeld WIktor Szymanowicz/Getty Images
Activisten van Extinction Rebellion bij het Shellkantoor in Londen, 2020.Beeld WIktor Szymanowicz/Getty Images

Om het bestuur van Shell aan te kunnen spreken, heeft de organisatie zelf ook aandelen in het olie- en gasbedrijf.

Het bestuur van Shell brengt de toekomst van het bedrijf in gevaar door niet genoeg te doen, stelt advocaat Paul Benson van ClimateEarth. Door nog veel geld in fossiele brandstoffen te steken zit Shell daar volgens de organisatie nog decennia aan vast, terwijl die brandstoffen door de energietransitie op den duur onrendabel worden. Daarmee komt volgens Benson op langere termijn de levensvatbaarheid van Shell in gevaar, kan de aandelenprijs kelderen en kunnen aandeelhouders veel geld verliezen.

Daar stelt ClientEarth de directieleden persoonlijk aansprakelijk voor, met steun van pensioenfondsen uit diverse landen die aandelen Shell bezitten.

Shell zegt de beschuldigingen van ClimateEarth niet te accepteren. “Onze directeuren hebben voldaan aan hun wettelijke plichten en hebben, te allen tijde, in het belang van het bedrijf gehandeld,” reageert het bedrijf.

Rechtszaak Milieudefensie

Milieudefensie, dat in Nederland met succes een klimaatrechtszaak voerde tegen Shell, laat weten dat het de zaak van ClientEarth ‘heel erg toejuicht’. ClientEarth bouwt voort op de zaak die Milieudefensie in 2021 won van Shell. Daar verwijst de Britse organisatie ook naar.

De rechtbank in Den Haag oordeelde destijds dat de multinational meer moet doen om de CO2-uitstoot die het veroorzaakt te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn afgenomen ten opzichte van 2019. Shell ging in beroep, de zaak voor het gerechtshof moet nog beginnen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden