Directeur gevangenis overgeplaatst om dood Epstein

De directeur van de New Yorkse gevangenis waar Jeffrey Epstein vastzat, is tijdelijk overgeplaatst. Het Amerikaanse ministerie van Justitie besloot daartoe vanwege het lopende onderzoek naar de omstandigheden rond de dood van de miljardair.

In het Metropolitan Correctional Center werd Jeffrey Epstein zaterdagochtend dood aangetroffen in zijn cel.  Beeld EPA
In het Metropolitan Correctional Center werd Jeffrey Epstein zaterdagochtend dood aangetroffen in zijn cel.Beeld EPA

Ook twee medewerkers van het Metropolitan Correctional Center die op de afdeling van Epstein werkten, zijn met verlof gestuurd, aldus het ministerie. President Donald Trump hamerde een aantal uur eerder op een ‘volledig onderzoek’ naar de dood van Epstein, die vastzat in afwachting van een proces wegens aanklachten van seksueel misbruik.

“Ik wil een volledig onderzoek, en dat is wat ik absoluut eis. Dat is wat onze minister doet,” zei Trump tegen verslaggevers in New Jersey. Justitieminister Barr liet maandag weten dat er sprake was van ‘onregelmatigheden’ in het detentiecentrum.

Epstein, die ooit Trump en de voormalige Democratische president Bill Clinton onder zijn vrienden telde, werd op 6 juli gearresteerd. Hij zei niet schuldig te zijn aan de beschuldigingen van misbruik van tientallen minderjarige meisjes.

De miljardair werd zaterdagochtend dood aangetroffen, nadat hij zichzelf in zijn cel had opgehangen. De steenrijke misbruikverdachte was enkele weken voor zijn dood ook al gewond aangetroffen. Hij zou daarna onder verscherpt toezicht zijn geplaatst, maar dat was op 23 juli kennelijk weer ingetrokken.

‘Bewakers vervalsten rapporten over Epstein’
Mogelijk hebben bewakers de rapporten vervalst waarin staat dat ze Jeffrey Epstein in zijn cel hebben gecontroleerd. Dat meldt CBS News op basis van een bron dichtbij het onderzoek naar de zelfmoord van de omstreden miljardair.

Meerdere bronnen vertelden CBS News dat de celgenoot van Epstein in het Metropolitan Correctional Center in New York vrijdag op borgtocht vrijkwam, waardoor Epstein de dag voor zijn dood alleen in zijn cel verbleef. Een andere bron die bekend is met het onderzoek zei dat Epstein een tot twee uur voordat hij werd gevonden, dood was.

Een vertegenwoordiger voor het personeel van het detentiecentrum meldt dat de werkomstandigheden al bijna twee jaar lang ontoereikend zijn. Gevangenismedewerkers klagen over overwerk met werkweken van meer dan 60 uur en verplichte overuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden