Diplomatieke rel tussen Frankrijk en VK, Britten sturen marineschepen

Jersey, het eilandje tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, lijkt het middelpunt te worden van een diplomatieke rel tussen beide landen. De iets minder dan 100.000 inwoners van het Kanaaleiland kunnen elk moment twee Britse marineschepen voor hun kust verwachten.

Deel van het eiland Jersey. Beeld REUTERS
Deel van het eiland Jersey.Beeld REUTERS

De schepen zijn door premier Boris Johnson gestuurd om de boel in de gaten te houden en te ‘de-escaleren'.

De Britse regering heeft woensdagavond twee patrouilleboten de kant van de Fransen opgestuurd. Het is een reactie op de ‘vergeldingsmaatregelen’ die de Fransen gisteren aankondigden. De doorgifte van elektriciteit vanuit Frankrijk via een onderzeese kabel naar het eiland kan worden onderbroken, dreigde minister Annick Girardin (Overzeese Gebieden) toen in het parlement.

Het zou haar spijten als het zover moet komen, maar als het moet dan zal ze niet aarzelen, aldus de bewindsvrouw. Ze ontdekte naar eigen zeggen vrijdag dat de Britten nieuwe toegangsvoorwaarden voor de Franse vissers hebben doorgevoerd, waardoor die korter actief kunnen zijn in het gebied en minder vissoorten uit het water mogen halen.

Het Verenigd Koninkrijk publiceerde een lijst met 41 Franse visboten waaraan nieuwe voorwaarden zijn gesteld die volgens haar niet zijn ‘afgestemd, besproken of aangemeld’ als deel van de brexitovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. ,,Volkomen onaanvaardbaar”, vindt Girardin. Zij vreest dat als Frankrijk geen actie onderneemt vissers ook worden geweerd uit andere visrijke Britse wateren.

Franse vissers

Een woordvoerder van premier Boris Johnson lichtte het besluit de schepen te sturen woensdagavond toe. “Er bestaat een grote, dringende behoefte om de situatie te de-escaleren en een dialoog tussen Jersey en Frankrijk over de toegang voor vissers.” Het Verenigd Koninkrijk noemde de dreigende woorden van Frankrijk eerder woensdag al ‘volstrekt onrechtvaardig’ en het eventuele afsluiten van de stroomtoevoer ‘volkomen disproportioneel’.

Het eiland Jersey ligt ruim 20 kilometer van de Normandische kust. Het is geen deel van het VK, maar een Brits kroonbezit. Omdat het dichter bij Frankrijk ligt dan bij Engeland komt de stroom vanaf het Europese vasteland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden