Die Linke grootste partij in Duitse deelstaat Thüringen

Die Linke is zondag bij de parlementsverkiezing in Thüringen voor het eerst de grootste partij geworden in een Duitse deelstaat, met bijna 30 procent van de stemmen.

ANP
In het midden minister-president Bodo Ramelow. Beeld ANP
In het midden minister-president Bodo Ramelow.Beeld ANP

Volgens de prognoses van de zenders ARD en ZDF kan de vorming van een nieuwe regering in Erfurt een lastige klus worden voor minister-president Bodo Ramelow. Het is de vraag of de huidige coalitie met de sociaaldemocraten en de groenen een meerderheid behoudt.

De christendemocratische CDU, die traditioneel het belangrijkste machtsblok vormde en tot 2014 de premier leverde, leed een zware nederlaag en viel volgens de exitpolls met 22 procent terug naar de derde plaats, achter Alternative für Deutschland. De rechts-populisten verdubbelden de aanhang ruim, van 10,6 procent naar ten minste 23. De SPD verloor ook en komt volgens de voorspelling uit op iets meer dan 8 procent, een historisch dieptepunt.

Hoge opkomst

De opkomst was met ongeveer 65 procent aanzienlijk hoger dan vijf jaar geleden (52,7). De voorlopige uitslag is nationaal gezien een nieuwe tegenvaller voor de ‘grote coalitie’ van bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU en SPD) in Berlijn.

Ramelow was blij met de waardering voor zijn beleid en met de grote toeloop naar de stembus. “Ik zie dit als een duidelijke bevestiging. De regeringsopdracht is ondubbelzinnig bij mijn partij terechtgekomen. Ik zal die opdracht aanvaarden.”

AfD-voorzitter Jörg Meuthen ziet in het resultaat een bewijs dat zijn partij steeds beter geaccepteerd raakt bij de doorsnee burger. Hij wees op de teloorgang van voormalige volkspartijen, ook in Thüringen, en op de promotie van de AfD naar de gevestigde orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden