Díaz-Canel nieuwe leider Communistische Partij van Cuba

Miguel Díaz-Canel is gekozen tot de nieuwe leider van de oppermachtige communistische partij van Cuba. Hij is daarmee de opvolger van Raúl Castro, de broer van Fidel Castro die in de jaren vijftig de macht greep op het Caribische eiland in de buurt van de Verenigde Staten.

Het Parool
Miguel Diaz-Canel (links) met Raúl Castro (rechts).  Beeld AFP
Miguel Diaz-Canel (links) met Raúl Castro (rechts).Beeld AFP

Het werd al verwacht dat Díaz-Canel (60) de opvolger zou worden van Raúl Castro, die het als 89-jarige tijd vond de macht door te geven aan een jongere generatie. In 2018 nam Díaz-Canel al de plaats in van Castro als president van het land.

Met Díaz-Canel als nieuwe leider is er een einde gekomen aan het tijdperk van de Castro-broers, die samen zes decennia het land beheersten. De machtsoverdracht werd bezegeld op de laatste dag van een partijcongres in de hoofdstad Havana, terwijl het land gebukt gaat onder de grootste economische crisis in dertig jaar met allerlei tekorten en een enorme inflatie.

Ondanks de verandering aan de top denken waarnemers dat Raúl, die begin juni 90 wordt, tot aan zijn dood de invloedrijkste persoon op Cuba blijft. Het is dan ook de vraag in hoeverre Cuba een radicaal andere koers gaat varen met Díaz-Canel als nieuwe leider van de Partido Comunista de Cuba.

Raúl volgde in 2008 zijn oudere broer Fidel op, die met zijn gezondheid kwakkelde. De zogenoemde El Lider stierf in november 2016 op negentigjarige leeftijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden