Plus

Deze student-ministers weten hoe je met academisch onderzoek ons land beter maakt

Meer sporten in de buitenlucht - hier in het Saphatipark - het maakt Nederland gezonder volgens het studentenkabinet. Beeld Guus SCHOONEWILLE
Meer sporten in de buitenlucht - hier in het Saphatipark - het maakt Nederland gezonder volgens het studentenkabinet.Beeld Guus SCHOONEWILLE

Hoe gaan we meer bewegen? Hoe wordt Nederland een koploper in ethische kunstmatige intelligentie? VU-student Hila Bawary en UvA-student Ljubisa Metikos, beiden minister in het 14-koppige studentenkabinet, ­hebben plannen voor een beter Nederland.

Marleen Hoebe

Wat is het idee achter het studentenkabinet?

Ljubisa Metikos (LM): “In het begin was het studentenkabinet vooral een publiciteitsstunt van veertien Nederlandse universiteiten. Die willen dat de band tussen beleidsmakers en academici sterker wordt; dat er steeds meer beleid op basis van academisch onderzoek komt. Verder zijn we vrij in hoe we onze functies invullen. Ik ga als student-minister van Data en Privacy vooral veel gesprekken aan, onder meer met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het bedrijfsleven en hoogleraren. Ik wil hun inzichten weer delen met andere beleidsmakers. Eigenlijk zie ik mezelf als een soort tussenpersoon. Maar ik leer ook veel, waardoor ik uiteindelijk misschien wat beleidssuggesties kan doen.”

Hila Bawary (HB): “Als student-minister van Sport en Bewegen wil ik ideeën over gezondheid vanuit de wetenschap meer bespreekbaar maken om uit te lichten wat van belang is. Ik ga bijvoorbeeld samen met jongerenorganisatie JOGG, Jongeren Op Gezond Gewicht, bekijken hoe we mensen op een gemakkelijke manier gezonder kunnen laten leven.”

Waarom is het belangrijk wetenschappelijk onderzoek meer te benadrukken bij beleids­vorming?

LM: “Het onderzoek blijft vaak binnen de academische bubbel. Het onderzoek naar filterbubbels is een voorbeeld waarbij dat gebeurt. Een filterbubbel houdt in dat de informatie die jij op internet te zien krijgt, is afgestemd op jouw online zoekgedrag. Hierdoor zou je geen diverse informatie meer aangeboden krijgen. Wanneer je alleen maar afgestemde informatie ziet, is je klikgedrag ook meer op die informatie gericht. Daardoor krijg je een echo-effect en zou je kunnen vastraken in je bubbel. Veel mensen denken dat hier meer aandacht voor moet komen. De meeste wetenschappers kunnen echter in hun empirisch onderzoek geen filterbubbels vinden. Als beleidsmakers op filterbubbels gaan focussen, slaan ze de plank een beetje mis, vind ik. Dat is zonde.”

Hila Bawary, student-minister van Sport en Bewegen.
 Beeld
Hila Bawary, student-minister van Sport en Bewegen.

HB: “Het lukt inderdaad niet altijd om informatie vanuit het onderzoek de ‘echte wereld’ in te krijgen. Daar bestaat een term voor: implementation gap. We kunnen echter veel leren van verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van internationaal onderzoek naar de suikertaks. Die heeft Nederland nog niet geïmplementeerd, maar onder andere Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk wel. We weten dat het daar effectief is.”

Wat zijn jullie plannen als student-minister?

HB: “Ik wil me focussen op wat de overheid kan doen om Nederland meer in beweging te krijgen. Een optie is een groene omgeving te cre­eren die ertoe uitdaagt meer te bewegen. Verder wil ik dat de deelname aan een sport voor kinderen gratis wordt.”

LM: “Ik houd me in mijn plannen bezig met ­veilige technologieën. In Nederland hebben we al veel expertise als het gaat om databescherming en het certificeren van kunstmatige intelligentie, ofwel artificial intelligence, AI. We hebben allerlei onderzoeksinstituten die hier onderzoek naar doen, waaronder het Amsterdamse Civic AI Lab, en het Human(e) AI lab en het Instituut voor Informatierecht aan de UvA. Die houden zich onder meer bezig met het voorkomen van privacyschending en discriminatie. Daaraan moeten we nog meer aandacht besteden en we moeten erin investeren.”

Hoe kunnen jullie plannen Nederland verbeteren?

HB: “Mensen worden gezonder als ze meer bewegen. Lichamelijke activiteit helpt ziektes en blessures tegen te gaan. Slechts de helft van de Nederlandse bevolking haalt de normen van de beweegrichtlijnen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in een groene omgeving meer gaan buitenspelen. Ook volwassenen gaan er meer en langer door bewegen.”

LM: “Ik zie ons land wel voorloper worden op het gebied van ethische AI. We lopen namelijk al ver voor, in vergelijking met andere landen. In China is meer technologische vooruitgang in de AI dan hier, maar geen sterke nadruk op ethiek. Dat gaat wel belangrijk worden, want er komen zware verplichtingen rond ethische AI aan. In Nederland komen al bedrijven op die zich specifiek focussen op die ontwikkeling. Het zal ons kansen voor de economie bieden.”

Ljubisa Metikos, student-minister van Data en Privacy. Beeld
Ljubisa Metikos, student-minister van Data en Privacy.

Hebben jullie politieke ambities voor in de ­toekomst?

HB: “Ik sta ervoor open, maar in eerste instantie heb ik andere plannen. Eigenlijk wil ik nu gewoon dat het lukt Nederland beter en gezonder te maken. Ik ben ervan overtuigd dat dit met onze plannen gaat lukken.”

LM: “Ik vind de politiek heel leuk, toch ben ik nu vooral gefocust op de advocatuur. Ik was actief in een adviescommissie in Uitgeest, de Jeugd en Jongerenraad, en daardoor heb ik gezien dat het politieke proces heel langzaam gaat. Dat kan frustrerend zijn.”

HB: “Gelukkig kun je door een brief te sturen al mensen bereiken en invloed hebben. Politici zijn benaderbaar en reageren positief op ons.”

Hila Bawary

Kabul (Afghanistan), 23 april 1996

2013-2014: propedeuse voeding en diëtetiek, Hanzehogeschool Groningen

2014-2018: mondzorgkunde, ­Hanzehogeschool ­Groningen

2018-heden: mondhygiënist, ­Apeldoorn

2019-heden: master Health ­Sciences, Vrije Universiteit Amsterdam

2021-heden: minister van Sport en Bewegen in het ­studentenkabinet

Ljubisa Metikos

Belgrado (Servië), 5 juli 1998

2016-2020 bachelor rechten, ­Universiteit Utrecht

2018-heden commissielid Jeugd en Jongerenraad, ­gemeente Uitgeest

2020-heden master informatierecht, Universiteit van Amsterdam

2020-heden onderzoeksassistent Instituut voor Informatierecht, Universiteit van Amsterdam

2021 minister van Data en Privacy in het ­studentenkabinet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden