Achtergrond

Deze epidemieën hielden de wereld eerder in hun greep

Behalve het nieuwe coronavirus zijn er meer epidemieën geweest die de wereld in hun greep hebben gehouden. Een overzicht van grote virusuitbraken, die ook de Nederlandse gemoederen flink bezighielden.

ANP
null Beeld EPA
Beeld EPA

1918-1920 Spaanse griep

Met 20 tot 40 miljoen slachtoffers is de Spaanse griep de dodelijkste grieppandemie van de afgelopen eeuw. Over de hele wereld vielen doden. Alleen Australië en enkele kleine eilanden bleven gespaard. In Nederland vielen 28.000 doden. Vooral jonge mannen werden getroffen door de ziekte, waarbij het immuunsysteem niet goed functioneert.

1957-1958 Aziatische griep

De Aziatische griep is vermoedelijk verspreid door varkens. Kinderen en jongvolwassenen werden het hardst getroffen. In februari 1957 werd het eerste slachtoffer gemeld in Singapore, maar al snel was het virus over de hele wereld verspreid. De griep kostte ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

1968-1969 Hongkonggriep

Dit virus, ook wel de Mao-griep genoemd, ontstond waarschijnlijk in China, maar werd bekend na een grote uitbraak in Hongkong. De griep kostte 1 miljoen mensen het leven.

2002-2003 Sars

Het Sars-virus is ook een coronavirus. Coronavirussen veroorzaken klachten die vergelijkbaar zijn met een reguliere griep, waaronder een verstopte neus en een zere keel. Ruim 8000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden de besmetting niet.

2009-2011 Mexicaanse griep

Ook dit virus is vermoedelijk ontstaan bij varkens. Het virus veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen. Wereldwijd stierven tussen de 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep.

2012 Mers

Ook het Mers-virus is een coronavirus. Het heeft ongeveer dezelfde klachten als Sars en het nieuwe coronavirus. Er zijn ondertussen 640 mensen overleden aan het Middle East Respiratory Syndrome-virus. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken: het Midden-Oosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden